woensdag 16 september 2020

Wateraccumulatie berekenen

Beter gezegd “Laat een wateraccumulatie analyse uitvoeren”, immers het (correct) berekenen van wateraccumulatie is niet eenvoudig. Door de optredende deformatieafhankelijke waterdrukbelasting ten gevolge van wateraccumulatie is een iteratieve bepaling van de verplaatsing (doorbuiging) volgens de leer van de mechanica noodzakelijk. Wateraccumulatie is een opeenhoping van water op het dak.


Door plassen of stagnerende afvoer van regenwater ontstaat een hogere belasting op het dak en zal het dak kunnen doorbuigen. Het doorbuigen heeft tot gevolg dat nog meer water op het dak zal kunnen achterblijven, waardoor nog meer doorbuiging en nog meer water etc. Het principe van wateraccumulatie wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van drie figuren. De eerste figuur toont de beginsituatie: er staat water op het dak. Ten gevolge van de waterbelasting zal er doorbuiging optreden waardoor nog meer water zich kan verzamelen op het dak.


Uitvoeringsfouten met betrekking tot wateraccumulatie op daken zijn: foutieve of slechte uitvoering van het afschot, verkeerde kolommen of foutieve hoogte van de kolommen, lichtere dakplaten dan voorgeschreven, foutieve plaatsing of grootte van de noodafvoeren en hemelwaterafvoeren. GLigger biedt u ruimere reken- en gebruiksopties. Op deze wijze hopen we het berekenen van een houten balklaag voor u meer binnen handbereik te kunnen brengen. U zult begrijpen dat, vanwege de complexiteit van bepaalde berekeningen, het niet mogelijk is alle situaties hier te berekenen. De schadegevallen door wateraccumulatie zijn niet het gevolg van het lichte dak maar van ontwerp­ en uitvoeringsfouten, meent de stichting.


Ze zijn te voorkomen en achteraf ook goed te verhelpen. Gevolg daarvan is dat er nog meer water blijft staan. Wanneer dit zich herhaalt en niet wordt opgelost, zal het dak of de onderliggende constructie uiteindelijk bezwijken. Noodoverstort Om wateraccumulatie te voorkomen kan men noodoverstorten.


Het risico dat het dak doorbuigt na veel regenwater in korte tijd is groot. Wij berekenen de sneeuwbelasting tegen een hoger gelegen gevel en aan de hand daarvan berekenen wij de dakbeplating. Wind Elke dak- en gevelplaatberekening wordt op windzuiging getoetst. Vooral bij daken waar wateraccumulatie kan optreden, is een snelle afvoer gewenst. Zeker als het draagvermogen van het dak beperkt is.


Wavin binnenriolering Afbeelding 4. Regenkrommen met kans op herhaling in jaren met diverse ontwerpregenintensiteiten. Uiteindelijk, als de constructie daar niet op berekend is, zal het dak bezwijken. Een dakinstorting ten gevolge van het ontstaan van wateraccumulatie is een te vaak voorkomende oorzaak van schade! Danny Vestjens heeft een jarenlange ervaring in het beoordelen van de risico’s op wateraccumulatie.


In de regio Noord-Limburg kunt u gebruik maken van onze gratis dakinspectie. Dit document bevat de uitwerking van één bepaalde situatie en laat de ontwerper een volledige berekening zien. Bekeken wordt een portaal in het midden van de hal. Windbelasting op de kopgevels in langsrichting is niet meegenomen (zie ook paragraaf in de brochure).


Daarbij werd vastgesteld dat de regels voor het berekenen van de veiligheid van dakconstructies niet voldoende duidelijk waren. Naar aanleiding van deze conclusie is de regelgeving in verband met de veiligheid van dakconstructies inmiddels verbeterd en uitgebreid. Het water verzamelt zich op het laagste punt, hierdoor neemt de last op het dak toe en bestaat het risico op doorbuiging. Rekening moet worden gehouden met verstopping van de normale regenwaterafvoeren door vuil of door overbelasting van het riool.


Het toepassen van noodoverlopen is niet verplicht, maar de laatste jaren zijn er zoveel daken ingestort door wateraccumulatie dat hier meer aandacht aan besteed moet worden. Wettelijke verhoging Wordt er niet op tijd betaal dan kan de medewerker een wettelijke verhoging vorderen wegens vertraging. Deze verhoging geldt voor alle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.