woensdag 25 november 2020

Wortelvlieg bestrijden

Wortelvlieg bestrijden

De bestrijdingsmogelijkheden van wortelvliegen zijn beperkt en het risico van schade is groot. Strategische aanpak van de wortelvlieg is daarom belangrijk. Vroege signalering en snel ingrijpen, verlagen de besmettingsdruk. Je kunt vrij snel constateren dat jouw gewassen last hebben van de preivlieg, uienvlieg of wortelvlieg. Het eerste ras met een goede resitentie tegen wortelvlieg , evenwel niet volledig resistent (nvdr dit is dus tolerant) Plant bij voorkeur een rij andere wortelen naast Flyaway, de wortelvlieg zal haar eieren dan eerder bij het andere ras leggen.


Wat kunnen we daar nu uit besluiten? De infectiedruk speelt hier een grote rol. Deze maatregelen beperken de paringsmogelijkheden en dus de kans op vermeerdering van de wortelvliegen.


Kies bij voorkeur voor grote, open percelen met weinig randvegetatie of hellingen. Start de oogst wanneer de eerste schade door de larven van de wortelvlieg in het perceel wordt geconstateerd. Aangetaste planten Peen is de belangrijkse en bekendste waardplant. Het insect komt met name in de gematigde streken van het noordelijk halfrond voor, maar ook in sommige subtropische streken.


Wortelvlieg bestrijden

Overal in Nederland waar peen wordt geteel komt aantasting voor. Wortelvlieg kun je meestal verwachten tussen half april en half mei. Dan komen de maden die in de grond overwinteren tot leven en verpoppen zich. Vroege wortelen in de kas of platte bak, gezaaid in ca.


Deze geur wordt erger als je aan de wortels hebt gezeten. Dus door wieden, uitdunnen en oogsten. Nachts slaapt de vlieg ook, dus deze acties kun je het beste ’s avonds laat doen. Als je gaan wieden, gebruik dan niet je schoffel.


Wortelvlieg bestrijden

De wortelvlieg overwintert nabij de wortelen als pop of als made in de wortel. Hierdoor komen in het voorjaar, april-begin mei, wortelvliegen vooral in de buurt van waar de planten het vorig jaar gestaan hebben uit de grond. De ronde kop is roestbruin. Per jaar kan een wortelvlieg twee of drie generaties voortbrengen.


Om de wortelvlieg effectief te bestrijden , is het belangrijk te weten wanneer de vlieg aanwezig is, wanneer ze verschijnen, hoelang de vluchten duren, welke invloeden een rol spelen en hoeveel vluchten en generaties er per jaar zijn. Een verhoogde moestuinbak is ook handig, want de wortelvlieg kan niet hoger dan een meter vliegen. Met ECOstyle Vangplaten kan je de aanwezigheid van wortelvlieg in je tuin monitoren. Wanneer je de volwassen vliegen waarneemt, bestrijdt je twee weken later de uitkomende larven met aaltjes tegen bodeminsecten. Een efficiënte bestrijding van de wortelvlieg bij wortelen, selder en peterselie.


Het net vormt een onoverkomelijke barrière voor de wortelvlieg waardoor ze geen eitjes kan leggen op uw gewassen. Zo voorkomt u wormstekigheid bij deze groenten. Plaats het doek rond het gewas vanaf mei tot eind. Of naast elk rijtje wortelen een rijtje uien poten, want de wortelvlieg kan niet tegen de geur van ui. Psila rosae) in peen door middel van gewasbespuitingen.


Let op: de larven van wortelvliegen overwinteren in de grond. Het is dus heel belangrijk dat je aan wisselteelt doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.