woensdag 27 november 2019

Soorten ratten

Verschillende soorten ratten : de bruine rat. De bruine rat is grijsbruin van kleur en heeft een lichte buik. Opvallen zijn de stompe snuit en de relatief korte staart.


Een bruine rat wordt gemiddeld jaar oud. Bruine ratten kunnen uitstekend graven en zwemmen en zijn vooral ’s nachts actief. In Nederland hebben we een paar veel voorkomende rattensoorten o. Bruine rat, de Zwarte rat, de Muskusrat en de Woelrat, die ook behoorlijk overlast of ziektes kunnen veroorzaken. Het is handig om de belangrijkste soorten ratten te kunnen onderscheiden omdat de bruine rat vaak verward wordt met de huismuis, woelmuis of marter.


Wij vertellen u welke soorten ratten er in België voorkomen en geven u een aantal kenmerken van elke soort zodat u ze van elkaar kan onderscheiden. Rattus is een geslacht van de knaagdieren uit de familie Muridae dat de echte ratten omvat. Het geslacht is inheems in grote delen van Azië, Nieuw-Guinea en Australië. Enkele soorten zijn door de mens elders geïntroduceerd en hebben grote gebieden gekoloniseerd. Welke soorten ratten zijn er?


Soorten ratten

In stedelijke gebieden zijn rattenplagen meestal het gevolg van kapotte rioleringen of afwateringssystemen. De zwarte en bruine rat komen het meest voor. Er zijn soorten ratten binnen het geslacht Rattus. geeft hiervan een mooi overzicht. Mocht u nog vragen hebben, stel deze dan via dit formulier. Wij zullen u zo spoedig antwoorden.


Dat kan via Kijk op Ongedierte. Bel tegen lokaal tarief met 085. Dit is de oorspronkelijke kleur van ratten. Deze kleur kenmerkt zich doordat elke afzonderlijke haar zwarte haarbandjes laat zien. Zoals de domeinnaam al aangeeft, gaat deze website over ratten en in het bijzonder over tamme ratten.


Tamme ratten worden als huisdier gehouden en gefokt. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten.


Soorten ratten Wat is het verschil tussen een rat en een muis? Muizen behoren tot de muisachtigen (‘Murinae’) van de knaagdierenfamilie. De kleine soorten van de Murinae-familie worden muizen genoem de grote soorten ratten. Muizen hebben een spitse snuit met een gespleten bovenlip, grote oorschelpen en een vrij lange staart. De voorpoten hebben vier vingers en een duim, de achterpoten vijf tenen.


Plaats daarom bij de eerste tekenen van ongedierte direct rattenvallen. Het liefst met verschillende soorten aas om er zeker van te zijn dat het een geslaagde openingsnacht wordt. Op het compleet vernieuwde TammeRatten. Huisvesting, gezondhei voortplanting, genetica (met overzicht van de kleuren en tekeningen), gedrag, informatie over ratteries en opvang en natuurlijk het leukste rattenforum van Nederland! Dumbo oren hebben hebben ze een afwijking aan hun oren die leidt tot grote, laage oren.


Deze afwijking is genoemd naar het olifantje Dumbo. Er is geen bewijs gevonden dat de oorstand invloed heeft op de gezondheid van de rat. Er komen ook steeds meer meldingen van mensen die een rat of meerdere ratten hebben gezien in hun woonwijk. Ze zijn dan in staat om complete huishoudens op zijn kop te zetten. De ander kan de sporen zo herkennen.


Vermoed je dat er ook ratten in tuin, woning of bedrijf verblijven en wil je zelf op onderzoek uitgaan? Dan hebben wij hier wat nuttige aanwijzingen voor jou. Zet je speurdershoed maar op!


Op deze pagina worden verschillende soorten ratten beschreven. De Naakte Molrat, is geen mol en geen rat. Ratten herkennen: welke soorten vormen plagen?


Soorten ratten

Daarom wilt u zo snel mogelijk van ratten af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.