donderdag 30 augustus 2018

Gerbera zaaien

Liebevoll zusammengestellte Blumengeschenke für jeden Anlass mit 7-Tage-Frische-Garantie. Schön, dass Du daran gedacht hast! Pünktlich und frisch geliefert.


Profiteer van onze tijdelijke week aanbiedingen. Bekijk ons assortiment Bloemzaden Gratis verzenden vanaf € 150! Wilt u ook regelmatig kunnen genieten van een vers boeket kleurrijke gerbera ’s in huis?

Bestel dan direct uw gerbera zaden online. Een gemakkelijker plant om zelf te zaaien en die veel op gerbera lijkt is de Zinnia. Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien : tomaten! De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april. Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt.


Weet iemand of men deze bloemen met sukses kan zaaien ? Ik heb enkele weken geleden. Maak het gedeelte van de tuin waar je de bloemen wilt zaaien onkruidvrij en schoffel de aarde goed door.

Strooi het zaad losjes uit, zodat er genoeg ruimte tussen de zaden blijft. Strooi hierna een dun laagje aarde over de zaadjes en geef de grond voorzichtig water zodat de zaadjes niet wegspoelen. Deze subtiele bloem wordt veel gebruikt in koffieboeketten.


Wil je zelf de gerbera zaaien voor in de tuin? Potgerbera’s zijn heel decoratief en vrolijk en passen in elk interieur. Ook ideaal om een balkon- of tuintafel mee aan te kleden. Deze gerbera is vernoemd naar Jameson, een plantenverzamelaar. Ze stralen vrolijkheid en levendigheid uit.


Zaaien onder glas en na opkomst de hanteerbare plantjes verspenen, de planten flink laten doorwortelen en dan in bakken of potten planten. Let ook op dat ze genoeg hebben kunnen doorwortelen voor je ze verplant. Plaats de gerbera op een plaats met veel licht, zonder direct zonlicht. De bloemen van de gerbera zijn ook prachtige snijbloemen.


Deze zijn: grootbloemige soorten (standaard gerbera ), kleinbloemige soorten (mini- gerbera ) en specialties. Er zijn overigens ook gerbera ’s met een diameter van wel centimeter! Maandelijks bijmesten wordt op prijs gesteld. Ook kunnen ze slecht tegen het nat worden van het hart, dus regen wordt niet op prijs gesteld.


De kluit mag niet opgedroogd raken, maar teveel water is ook niet goed.

Uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden. Gerbera heeft wel wat zorg nodig. Wanneer moet ik gerbera zaden zaaien ? De maanden maart, april en mei zijn ideaal om de gerbera zaden voor te zaaien onder glas. Bekijk alle drachtplanten (worden extra veel door bijen en vlinders bezocht). Maar wat ik ook probeer (warmte, licht, donker) het.


De goedkoopste manier om zelf gerbera ’s te kweken is door zelf te zaaien. Dit moet dan wel in speciale potgron want in gewone aarde zullen ze niet goed opkomen. Tijdens het huwelijk van Koning Willem Alexander en Maxima, zijn er witte gerbera ’s gebruikt ein de diverse bloemstukken.


De sterke bloemen staan zowel prachtig in een mono- als in een gemengd boeket. Met gerbera ’s geniet je gegarandeerd een lange periode van de frisse, heldere kleuren. Hier heb ik een stukje over gelezen. Ik weet niet of je hier iets aan hebt.


Ten eerste blijft het zaad maar heel kort kiemkrachtig, dus je moet zeker weten dat je vers zaad hebt. De gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae, oftewel Compositae. Ze heeft haar oorsprong in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië.


Jaarlijks worden in Nederland wel 9miljoen gerbera ’s geproduceerd met 6verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Ter plekke zaaien vanaf augustus, eventueel na de zaden een koudebehandeling te hebben gegeven. Zeer kwetsbare zaailingen, zo mogelijk niet aanzitten.


Iedere zaailing in eigen potje opkweken en vervolgens in voorjaar uitplanten. Tegen de vorst beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.