maandag 22 februari 2016

Wanneer hibiscus snoeien

Heeft u vragen of opmerkingen? Snoeien om de groei te beperken. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven. Bij struikvorm de zwaarste cq langste takken tot ca.


Bij stamvorm de langste takken flink terugsnoeien. Voor een onderhoudssnoei kun je de maanden maart of april kiezen.

Wanneer snoei je hibiscus ? Als je voor een verjongingssnoei kiest, dan moet je direct na de laatste strenge vorst snoeien , bij voorkeur eind februari. Let op: als het in februari nog vriest moet je de snoeibeurt uitstellen. Diana’ ( witte bloement ) zijn dan een goede keuze.


Als je de vorm van hibiscus syriacus wilt behouden, dan kun je besluiten om hem niet te snoeien. Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. Leer wanneer je kunt snoeien.


Je zou nooit een hibiscus moeten snoeien in het late najaar of de winter, omdat dit nieuwe groei in het voorjaar zal voorkomen. Het is echter ook mooi om de althaeastruik natuurlijk uit te laten groeien, bijvoorbeeld tussen andere.

Hoe moet je de hibiscus snoeien ? Het snoeien van de hibiscus is heel eenvoudig en makkelijk te onthouden. Je kunt in de bloeiperiode gewoon een tak met mooie bloemen afknippen om bijvoorbeeld binnen in een vaas te zetten. Je gaat de hibiscus goed snoeien op het moment dat de plant te groot is geworden of wanneer de vorm niet meer goed uitkomt.


De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Planten met kaliumgebrek of die te droog staan kunnen extra aantrekkelijk zijn voor luizen.


Wil je de hibiscus liever compact houden dan kun je de heester in het voorjaar wat terugsnoeien: In maart en april is de beste tijd om de hibiscus te snoeien. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Tuinhibiscus, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent de plant. Zijn blad is frisgroen, glanzen drielobbig en getand.


Het is natuurlijk een persoonlijke keuze maar veel snoeiwerk heeft de plant niet nodig vanwege de natuurlijk mooie vorm. Als je gaat snoeien is eind van het voorjaar de goede tijd. De hibiscus is een plant die groot kan worden als je er niets aan doet. Als dat is wat je wilt zorg dan voor voldoende plek.


Daarnaast is het zo dat als je de hibiscus snoeit je er een mooie volle plant voor terug krijgt. De plant zal veel bloemen hebben en dat is nou net waarom je een hibiscus gekocht. De hortensia is een prachtige bloeier die perfect is als borderplant, oeverplant of haag.

Deze plant met de mooie kleurige bloemen is erg makkelijk in onderhou maar wel moet je de hortensia snoeien. Tip: In onze shop vind je een uitgebreide selectie snoeischaren. Hierdoor zal de plant minder hoog groeien. Rozen snoeien kun je het best in de maand maart doen. De bloemgrootte wordt hier niet door beïnvloed.


Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten (uitlopers) kapotvriezen bij nachtvorst. De vele soorten zijn in hun snoeiperioden even divers. Het is onmogelijk te zeggen dat je bepaalde groepen planten alleen in het voorjaar kunt snoeien.


In tegendeel, wanneer snoeien is geheel afhankelijk van het doel en de soort plant of struik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.