donderdag 11 februari 2016

Berk snoeien

Berk snoeien in november of december. Een berk snoei je in november of december. Hiervoor geldt hetzelfde als bij een notenbooje moet hem snoeien voordat de sapstroom half januari op gang komt.


Betula nigra( zwarte berk ), platyhylla, pubescens (zacht berk ), utilis: In regel behoeft deze soort weinig snoei.

Om een rechte stam te bekomen vanaf jeugdige leeftijd altijd een hoofdstam behouden tot op een bepaalde hoogte. Oppassen bij het snoeien voor bloeden. Door bijvoorbeeld de boomtop te snoeien krijgt de berk weer voldoende licht om te groeien. Dit is belangrijk omdat een berk een sterke sapstroom heeft waardoor deze.


Je moet de berk wel voor half januari snoeien of na St. De sapstromen moeten zo laag mogelijk zijn om bloeden van de boom te voorkomen. Als de berk eenmaal bloed stopt hij niet meer snel en dat kan het einde van deze boom betekenen.

Dit is een klus waarbij wij een boomverzorger aanraden. Die weet wat hem te doen staat en kan advies geven. Hoe ziet een Berk eruit na een hele stevige snoei ? Snoeien met de botte bijl. Het is een soort Knot Berk.


Met tuingereedchap van Greenworks. In Nederland zijn alleen de ruwe berk en de zac hte berk inh eems. In Gasselte is een camping genoemd naar deze bomen, vele andere zoals in Overijse hebben deberken ook in hun bedrijfsnaam verwerkt. Welke ziektes kan de berk krijgen? Beide berkensoorten snoei je elke lente terug tot op het oude hout.


Neem te grote bladeren weg. Dit jaar was hij weer aan de beurt. Dit zijn de Acer , Betula ( berk ) en Carpinus (haagbeuk).


Andere bomen die je ook beter niet in de winter kunt snoeien zijn de Juglans (notelaar) en de Vitis (druivelaar). Jurgen gaat op snoei safari en toont de effecten van sterke snoei. De geest van de berk is een rijpe vrouw die af en toe vanuit de wortels verschijnt.

Bij de Finnen zit de wereldgeest als adelaar op de berk. Kijk bij blauwe regen snoeien. Berk (Betula): In de zomer of de herfst. Treurberk snoeien - tuinadvies. Berken snoeien - tuinadvies.


Veiligheid is altijd het belangrijkste bij het snoeien van een berk , dus als je niet veel ervaring hebt, is een ervaren boomverzorger aan te raden. Bij het snoeien van bomen mogen nooit klimsporen worden gebruikt! Wanneer kun je een berk snoeien ? Er zijn twee ziekten die overigens zelden voorkomen bij alleenstaande berken: heksenbezem en berkenzwam.


Zo bevorder je de groei van de jonge scheuten en krijg je de fijne vertakkingen. In onze tuin staat een berk van plm. In uurtjes zijn zij er mee klaar en s alles opgeruimd. Bomen die hier last van hebben zijn de zogenaamde ABC-bomen.


Doordat deze bomen veel sap verliezen, kunnen ze het beste worden gesnoeid wanneer ze volop in blad staan. De berk is de heilige boom van de Siberische volkeren. Als een mens van haar melk gedronken heeft, vertienvoudigt hij zijn kracht.


Voor de Germanen was de berk de boom der wijsheid. Vaste planten als ridderspoor (Delphinium), vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbeksoorten (Geranium), klokjesbloem (Campanula) en korenbloem (Centaurea): Voor een tweede bloei terugknippen vanaf begin juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.