dinsdag 15 oktober 2019

Snoeien seringenboom

Let op als je een sering gaat snoeien , want hij maakt altijd meerdere nieuwe scheuten. Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen. Hij bloeit op hout dat vorig jaar is gevormd. Dus als u in februari heeft gesnoei heeft u waarschijnlijk de bloesemtakken eraf gehaald.


Na het snoeien kost het de struik energie om weer te herstellen. Het snoeien van de sering dient op twee momenten van het jaar plaats te vinden. Althans, als u de vorm van de struik wilt behouden. Wanneer u de plant verder uit wilt laten groeien, hoeft u deze alleen in het voorjaar te snoeien.


In het voorjaar dient u de sering te snoeien direct nadat de bloemen zijn uitgebloeid. De Sering snoeien : hoe doe je dat? Als je de Sering snoeit , ben je er van verzekerd dat de plant nieuwe scheuten gaat maken. De vraag is alleen hoeveel. Wanneer je hem niet snoeit , zal de struik erg hoog worden, maar aan de onderkant kaal.


Snoei de Sering liefst direct na de bloei als je de vorm van de heester wil aanpassen. De nieuwe scheuten die dan ontspringen zorgen voor extra bloei in het volgende jaar. Als je grote takken in zijn geheel wilt verwijderen, bijvoorbeeld voor een verjonging van de struik, kan dat weer best in het najaar plaatsvinden. Wij zochten het voor je uit: Stap 1. Wacht geduldig op de bloei.


Zorg ervoor dat je seringen gedaan hebben met bloeien. Eens de bloemen afgestorven zijn, is de tijd om te snoeien. Een vijgenboom snoeien is eigenlijk in vorm snoeien. Eerst moet je bepalen wat voor vorm van vijgenboom je wilt hebben.


Daar moet je de snoeiwijze op aanpassen. Rigoreuze snoei in de herfst of de winter. Zelfs een zeer oude sering met dikke takken en al echte stammen kun je zonder risico tot een halve meter boven de grond afzagen om in één keer te verjongen. Het duurt wel ten minste twee jaar voordat de sering weer gaat bloeien. Je plukt dan de bloemen en tegelijkertijd snoei je de takken een flink stuk terug.


Seringen kun je het best snoeien tijdens de bloei. Alleen op deze manier kun je seringen compact houden. Laat je ze doorgroeien dan worden ze voor kleine tuinen veel te groot. Snoei alleen niet alle takken zo sterk terug, maximaal een derde of de helft.


In een wat oudere sering kunt u verjongingssnoei toepassen, liefst over drie jaar verdeeld zodat de nieuwe scheuten geleidelijk de opengevallen ruimte kunnen vullen. Het is aan te bevelen om de uitgebloeide bloemtrossen af te knippen omdat daardoor de groei van de struik bevorderd wordt. Van de vele cultivars noem ik er enkele. Een seringenboom geeft geur en bloemen in de lente Een tuin waarin een seringenboom groeit geeft een aparte sfeer vooral in het voorjaar. Er zijn seringen in vele kleuren van wit, lila tot donkerpaars.


Andere loofbomen snoei je in juni. Maar omdat je de vruchten van de walnotenboom wilt oogsten, moet je hiermee wachten tot de noten eraf zijn gevallen. Ben je benieuwd hoe je een walnotenboom moet snoeien ? Dat lees je in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.