dinsdag 22 oktober 2019

Petunia zaaien

Bekijk ons assortiment Bloemzaden Gratis verzenden vanaf € 150! Zaaien : Kiemtemperatuur 25°C. Januari - maart in kamerkasje. Lichtkiemer, zaden dus niet of nauwelijks bedekken.


Pas op voor vorst en slakken!

Het wordt stilaan lente en dus tijd om één van onze favoriete groenten te zaaien : tomaten! De beste zaaiperiode is vanaf half maart tot half april. Te vroeg zaaien heeft weinig nut omdat er dan nog te weinig licht is, waardoor je zwakke en ziektegevoelige planten krijgt. De planten zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en combinaties en doen het zowel als solidaire plant in een hanging basket als in de border heel goed.


Kies de gewenste zaden en klik op “in winkelwagen”. Petunia zaden bestellen doet u nu zeer eenvoudig online. Binnen een aantal dagen ontvangt u de petunia zaden bij u thuis.

Als je in april op zoek bent naar een instant zomergevoel, dan is de kleurrijke mini- petunia (Calibrachoa) een geweldige tuinbloeier. De enige Cultivar die ik tot nu toe zaaide is de Vintage Rose (maar zeker niet de laatste want ook in de zaaiwereld neemt het aantal mooie Cultivars, al dan niet F1-hybride) snel toe, ik ga zeker vaker zaden van mooie Petunia -cultivars kopen en zaaien ). Vul je bakje of bekertje met COMPO SANA Zaai - en Stekgrond en druk lichtjes aan. Plaats je zaadjes en dek deze af met een fijn laagje potgrond. Druk opnieuw aan en geef water met een fijne straal. De vorst moet helemaal uit de lucht zijn want hij kan niet tegen de koude.


Hou rekening met het feit dat je dit soort zomerbloeier moet laten wennen aan de buitenlucht. Dus afharden is aan te raden. Omdat de petunia gemakkelijk te kweken en te hybridiseren is, wordt de plant veel gebruikt in biologisch onderzoek. Uitgebloeide bloemen worden best verwijder net zoals het stengeltje waaraan de bloem groeide.


Hiermee voorkomt men dat de plant sneller verwelkt. Van nature houden petunia ’s van warmte. Daarom is zaaien in de volle grond alleen mogelijk als de bodemtemperatuur hoog genoeg is. In de praktijk is dit rond half mei het geval.


Beter is het om de planten binnenshuis in de vensterbank of in een verwarmd kasje voor te zaaien.

Dan is het belangrijk om de zaden ±weken van te voren te poten. De plant heeft namelijk de tijd nodig om groot te groeien. Wij adviseren dan ook om in februari de zaden te poten.


Petunia heeft het allemaal in huis, in enkele en dubbele bloemen. Petunia hoort bij de nachtschadefamilie en groeit in het wild in Zuid-Amerika. Daar zijn verschillende soorten te vinden, vaak opmerkelijk schrieler dan de Petunia die je bij kwekerijen, bloemisten en tuincentra koopt. Het is een eenjarige plant die bloeit van april tot aan de eerste vorst. Er zijn in oneindig veel soorten en maten.


Petunia ’s zijn echte klassiekers onder de terrasplanten. In mijn jeugd en na mijn schooltijd heb ik een aantal jaren op de plantenkwekerij van mijn vader gewerkt. Dit soort plantjes moet je eind december al zaaien in bakjes, uiteraard in een verwarmd en licht vertrek.


Een verwarmde kas is het meest ideaal. Soorten zoals surfinia, angel earrings, summer wave en temari zijn niet bestand tegen vorst. Na de ijsheiligen, met name vanaf mei, mag je petunia ’s permanent buiten plaatsen. Het gevaar voor vorst is dan geweken.


Plant petunia ’s in volle zon, met eventueel een beetje schaduw. Als de aarde ietwat vochtig is, heeft de plant het prima naar de zin. Als je een petunia in de schaduw plaatst kan dit prima, maar de plant blijft dan wel achter in de groei. Een petunia houdt van veel mest.


Maak het gedeelte van de tuin waar je de bloemen wilt zaaien onkruidvrij en schoffel de aarde goed door. Strooi het zaad losjes uit, zodat er genoeg ruimte tussen de zaden blijft. Strooi hierna een dun laagje aarde over de zaadjes en geef de grond voorzichtig water zodat de zaadjes niet wegspoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.