woensdag 9 oktober 2019

Kerstster giftig

Goedkope Kerststerren shop je nú op beslist. Ook uit consulten van vergiftigingen-informatiecentra bleek nergens dat de kerstster ooit symptomen had veroorzaakt. De vermeende giftigheid kan wellicht zijn ontstaan vinden in de giftigheid van de kerstroos, die wel giftig is. België verward met de kerstroos (Helleborus niger).


Home Natuur Planten Giftige planten Kerstster (Euphorbia pulcherrima of Poinsettia pulcherrima) Kerstster (Euphorbia pulcherrima of Poinsettia pulcherrima) Wat moet ik doen als mijn kind bladeren van de kerstster heeft gegeten?

Liever geen kerstster op tafel, aldus Metro vorig jaar op december onder de kop ‘Kindproof huis met kerst’. De plant zou vooral een gevaar zijn voor katten, honden, kinderen en bejaarden. Om dat te testen gaven onderzoekers ratten een week lang alleen kerstster te eten.


Conclusie: de plant is ongevaarlijk. Nee, de Kerstster niet echt giftig voor honden of katten maar kan wel diarree veroorzaken, dus als ze vaak bladeren eten kun je deze plant beter vermijden. Traditie kerstster of kerstroos.


Over de traditie van het gebruik om de kerstster rondom de kersttijd in huis te halen, doen verschillende verhalen de rondte.

Vergeet niet dat deze plant zeer giftig is voor je kat. De poinsettia is niet giftig , totaal niet, ook niet voor katten. De kerstroos wordt er vaak mee verwar die is uiterst giftig , zie hieronder.


Lelies zijn erg giftig voor katten, ze kunnen er acuut ernstige nierproblemen van krijgen. Niet alleen de bladeren en bloemen, maar ook het stuifmeel is giftig. Kerstroos is gevaarlijk giftig , kerstster totaal niet. Dus als een kat onder een bos bloemen doorloopt, wat op zijn vacht krijgt en zichzelf vervolgens keurig schoonwast, kan dit al gevaarlijk zijn.


Lang werd met stelligheid gedacht dat de kerstster giftig zou zijn. Het sap van de plant zou rode vlekken op de huid veroorzaken en bij opname van het sap door de mon zouden er vergiftigingsverschijnselen en spijsverteringsproblemen optreden. Ondertussen wordt er getwijfeld aan de giftigheid van de kerstster.


Helaas wordt de kerstster als ( giftige ) wegwerpplant gezien, terwijl dit niet nodig is. Met een beetje moeite is de giftige kerstster namelijk best over te houden. Uit onderzoek is gebleken dat kerstster niet giftig is voor mensen, honden of katten. Lange tijd werd verondersteld dat het sap rode plekken op de huid veroorzaakt.


Bij opname zou zelfs vergiftigingsverschijnselen en spijsverteringsproblemen optreden.

Voor katten giftige planten. Zorg dat hij niet in het donker (de schaduw) staat en nooit op de tocht. De kerstster , Euforbia of Poinsettia groeit optimaal met veel licht. De Euforbia of Kerstster is lid van de familie van de wolfsmelk. Je kunt natuurlijk een grote ster voor het raam hangen, of hang hem juist buiten aan de voordeur of aan de schutting.


Zo haal je de kerstsfeer ook naar de tuin! Er zijn kerststerren in verschillende materialen zoals hout, metaal of wat dacht je van een papieren 3D ster. Ook kleine kerststerren voor in de kerstboom vind je natuurlijk bij Intratuin. Het witte melksap dat uit beschadigde delen van kerststerren komt (bijv. door snoei) is niet echt giftig , maar het kan soms irritatie van de huid veroorzaken en als bijvoorbeeld een kind of een huisdier het binnen krijgt kan dat lichte darmproblemen geven.


De Kerstster of Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) dankt haar populariteit aan de opvallende schutbladeren die in een rozet rond kleine groenwitte bloempjes zitten. De schutbladeren zijn rood of wit, met allerlei overgangstinten. Zorg ervoor dat het giftige , witte melksap niet in aanraking komt met de mond of met de ogen.


Bij onderzoek in de jaren bleek helleborine echter niet aanwezig in de wortels van H niger. Verdere aanwezige gifstoffen zijn saponine en protoanemonine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.