maandag 28 oktober 2019

Zonnewijzer maken

Boek uw Hotel in Marken online. Makkelijk, snel en veilig boeken! Uw boeking direct bevestigd! Snel en veilig online boeken. Lees echte reviews en boek nu!

Snel, eenvoudig, gemakkelijk. Reserveer online, laagste prijzen. Een zonnewijzer is een apparaat dat gebruikmaakt van de positie van de zon om de tijd weer te geven.


Een rechte stok, ook wel een gnomon, wordt gepositioneerd om een schaduw te werpen op een vooraf aangegeven. Met een zonnewijzer kun je de tijd bepalen. Daar heb je dus helemaal geen horloge of mobiele telefoon voor nodig.


Alleen een kartonnen cirkel en schaduw!

Dit heb je nodig: – Karton – Een passer – Een schaar – Een spijker – Een pen – Een stokje van ongeveer centimeter – Een klok. Zo maak je een zonnewijzer : 1. Sommige mededelingen hebben direct te maken met de zonnewijzer zelf, zoals: Door de zon kan ik de tijd aanwijzen, Zonder zon ben ik stil of De wolken en de nacht zijn mijn vijanden. En ook hier weer in het Latijn zoals: Horas non numero nisi serenas (Ik tel slechts de zonnige uren). De zonnewijzer foto’s zijn van Petra Kaak.


Hoe maak je een zonnewijzer. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je eigen zonnewijzer kunt bouwen. Wat heb je nodig om een zonnewijzer te maken : Een (houten) plank, minstens zo groot als een A4tje. Een (laser)printer om de wijzerplaat uit te printen.


Vier punaises om de wijzerplaat vast te zetten. Hieronder volgen de stappen die wij hebben gevolgd bij het maken van onze horizontale zonnewijzer. Ook hebben we een voorbeeldexemplaar van onze zonnewijzer toegevoegd Neem een groot blad papier en teken hierop de volgende meetkundige constructie.


Teken een lijn a aan de onderzijde van het papier. Zet een punt O in het midden van de lijn. Bedenk namelijk dat de zon in oostelijker gelegen streken eerder dan bij ons opkomt.

Bouw zelf een eenvoudige horizontale zonnewijzer De schikking van de uurlijnen op het tafereel van een horizontale zonnewijzer is breedteafhankelijk. Het voorgestelde tafereel is berekend voor 51° noorderbreedte en is dus in heel Vlaanderen bruikbaar. Een echte boswachter heeft natuurlijk geen horloge nodig. Deze zonnewijzer geeft de plaatselijke ware zonnetijd aan. Die maakt zijn eigen zonnewijzer om te zien hoe laat het is!


Super simpel en leuk om te maken. Zie hier een zonnewijzer die twee verjaardagen en een feestdag aanduidt. Verticale zonnewijzers die je in een tuincentrum koopt zijn alleen bruikbaar tegen een muur die precies naar het zuiden gericht is. Deze activiteit is opgenomen in het vaardigheidsinsigne Weer voor welpen, opdracht niveau 3. De welpen leren op een andere manier dan van een klok tijd aflezen en leren dat je de zon daarvoor kunt gebruiken.


Equatoriale of verticale zonnewijzer bepalend bij het richten van de zonnewijzer. We maken onderscheid tussen een equatoriale en een verticale zonnewijzer. Een equatoriale zonnewijzer is een staande zonnewijzer die op een sokkel te plaatsen is. Bij een equatoriale zonnenwijzer moet de punt naar het noorden zijn gericht, net als bij een kompas. Zelf een verticale zonnewijzer maken.


Wanneer u zelf een verticale zonnewijzer aan een muur wilt maken die de tijd en de seizoenen aangeeft kunt u gebruik maken van een blauwdruk voor een zonnewijzer. Analemma geeft u alle gegevens die u nodig heeft om zelf aan de slag te gaan en maakt voor u de technische tekening van de zonnewijzer op ware. Bronzen zonnewijzer met Romeinse cijfers Deze bronzen zonnewijzer is een prachtig object voor uw tuin.


Deze pin is ontdekt door Ank Boumans. Ontdek (en bewaar!) je eigen pins op Pinterest. Wij gebruiken cookies om het winkelen bij zonnewijzer -expert. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies. Deel scharen, lijm en het activiteitenblad uit.


De leerlingen maken opdracht op het werkblad. Belangrijk: Om de hoek voor de gnomon uit te rekenen, moet je de breedtegraad van je plaats weten. Die kun je opzoeken in een atlas of op het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.