donderdag 31 augustus 2017

Pruimenboom snoeien wanneer

Pruimenboom snoeien , hoe en wanneer Pruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het is beter om enkele grote takken weg te halen dan heel veel kleinere takjes. Er zijn verschillende soorten pruimenbomen te koop.


Ze hebben allen een andere kleur vruchten. Wanneer moet je de pruimenboom snoeien ?

Kies bijvoorbeeld voor augustus, wanneer de bomen veel rijpe vruchten hebben. Een pruimenboom snoeien doe je meestal in het vroege voorjaar (lente) of de nazomer. Gedurende het vroege voorjaar heb je beter zicht op de groeimogelijkheden van een fruitboom. Hoe moet je een verwilderde. Door te snoeien kun je deze boom op een hoogte van 2-2.


Voor half- en hoogstammen gelden deze regels in mindere mate. De eerste snoei en vormsnoei kun je best ook toepassen, daarna is de snoei veel minder intensief en bestaat hij hoofdzakelijk uit het openhouden van de kroon van de pruimenboom.

De pruim is al eeuwen een geliefde vrucht. Bovendien staat een pruimenboom garant voor een enorme productie aan heerlijke. Een pruim snoei je als de pruimen van de boom af zijn, zo snel mogelijk na de oogst. Dat is dus in de nazomer (augustus, september).


Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien.


Het beste kun je de pruimenboom snoeien zo snel mogelijk na de oogst. Het snoeien van de pruimenboom dient te gebeuren in de maand augustus. De bomen zijn namelijk erg gevoelig voor besmetting met de loodglansschimmel.


Dikwijls wordt na de pruimenpluk in augustus de nodige snoei toegepast. Snoei pruimenbomen en ander steenfruit NOOIT in de winterperiode! Kies een warme, droge dag uit voor de snoei zodat de snoeiwonden snel kunnen opdrogen.


De dichter Hiƫronymus van Alphen heeft in de 18e eeuw zelfs een gedicht gewijd aan de pruimenboom. Dit hoeft niet zo grondig als bij bijvoorbeeld appel- en perenbomen. De meeste kenners geven echter de voorkeur aan een pruimenboom snoeien in de late zomer.

Als je het in april of mei doet zou je het vormen van nieuwe knoppen kunnen verstoren. Snoeien kan vanaf april tot september. Doe het in ieder geval niet te laat in het jaar.


Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Er volgen vanzelfsprekend nog meer tabellen met snoeikalenders, echter is het bij veel planten en bomen toch ook echt aan te raden de diepere gidsen goed door te lezen om te achterhalen hoe en wanneer u de planten en of bomen moet snoeien. Algemene Snoei Tips ( 10x ) Snoei Boven het Oog. Een dergelijke snoei heeft als uiteindelijk doel om nieuwe scheutvorming te stimuleren.


Dit is bij het snoeien voor kwaliteitshoutproductie uiteraard niet zo. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe jij de beukenboom wilt laten groeien en hier het snoeien op aan te passen. Waar nodig kun je de haag nogmaals snoeien in september, na de zomer.


Het eerste heeft wel onze voorkeur. Zorg er tenminste voor dat er geen vorst over de snoeiwonden gaat, en het liefst ook zo min mogelijk regen. Aan het eind van het tweede jaar kunnen nog tot gesteltakken behouden worden, zodat het totale gestel nu uit takken bestaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.