donderdag 10 augustus 2017

Stamroos snoeien

Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. Lees meer bij struikrozen snoeien. De takken lopen zo weer uit en u krijt weer nieuwe knoppen aan de stamroos.


Rozen snoeien : helemaal niet moeilijk!

De stamroos is geoculeerd (schildgriffel) op ongeveer meter boven de grond. Plant een stamroos met goeie potgrond of rozengrond aan. Wanneer stamrozen snoeien. Vind je een kleinere, compacte stamroos mooier, dan kun je hem het best afknippen tot op centimeter. Klimrozen snoeien Heb je pas net klimrozen in de tuin?


De eerste twee of drie jaar hoef je deze nog niet te snoeien , dus je kunt nog even lekker achteroverleunen. Oudere klimrozen dienen wel gesnoeid te worden in maart. De papegaai snoeischaar knipt gemakkelijk door verse takken en twijgen en is daarom zeer handzaam bij het snoeien van de stokroos.


We kunnen het snoeien in fases indelen nl: Voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei.

Voorjaarssnoei Omstreeks half maart als het niet vriest of geen strenge vorst meer wordt verwacht, kan met snoeien worden begonnen. Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis van de plant en het verjongen van de struik. Snoei de oude bloemtak terug tot op een naar buiten gerichte knop. Na een strenge winter moet je misschien nog korter snoeien om gezond hout te vinden. Afbeelding: bloemtakken terugsnoeien.


Bij klimrozen moet je eerst een gesteltak kweken en pas daarna snoeien. Hoi,ik heb een stamroos , voor de winter heb ik die gesnoeid en nu komen er al scheutjes aan. Ik was best blij daarmee, maar nu lees ik dat ik in maart de lentesnoei moet doen.


Klopt dat, vind ik wel zonde, dus de snoei voor de winter is dan toch niet echt nodig? Ook heb ik potrozen, wanneer moet ik die dan snoeien ? De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina). Hij behoort tot de familie van de Malvaceae, net als Hibiscus, Lavatera en kaasjeskruid (Malva).


Na de kleine takjes, snoei je het dode hout dat na de winter optreedt, net als takken die door het hart heen groeien en de kruisende takken. Nu kan je de roos heel kort snoeien tot een paar centimeters boven de grond of tot op kniehoogte, afhankelijk van het bloeiresultaat dat je wil bekomen en tevens afhankelijk van de soort rozen. We snoeien de uitgebloeide stengels terug, zodat de roos snel weer nieuwe scheuten en bloemen aanmaakt.


Rosa Schneewittchen kan zo door blijven bloeien tot aan oktober of zelfs november als de vorst op zich laat wachten. Naast het wegknippen van verbloeide rozen is het belangrijk de rozen ieder voorjaar kort terug te snoeien. Op de grond neemt een stamroos bijna geen ruimte in, er wordt juist gebruik gemaakt van de hoogte die er in een border aanwezig is.


Onder de stamroos kunnen lage vaste planten groeien, of plant er heel luchtig groeiende soorten tussen zoals Verbena bonariensis en Gaura lindheimeri.

In een border is een stamroos met een extra lange stam erg mooi. Elke stamroos moet elk voorjaar gesnoeid worden. Snoei in maart alle takken die bovenaan de stam groeien terug tot op 3-ogen (knopjes). Laat ongeveer dikke takken per stam zitten.


De rozen die u van ons ontvangt zijn al gesnoei u hoeft dus pas weer een jaar tot anderhalf jaar later te snoeien. Als je nooit de bomen snoeit en de buren in de schaduw staan komt de rijdende rechter vanzelf wel een keertje langs. Als u overigens gaat overwegen om dan maar de snoeischaar te maken: Snoei zelf altijd met een goede scherpe snoeischaar en heb geduld gedurende het snoeien. Dat geeft het mooiste (en veiligste) resultaat. Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien , meestal in maart.


Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Je knipt één centimeter boven een ‘buitenoog’. Stamroos snoeien , hoe doe je dat?


Het gaat hierbij over een nog niet uitgelopen bladknop (dit is niet meer dan een streepje) welke naar buiten toe wijst. Snoei jonge scheuten kun je ook direct terugsnoeien. Bodemdekkers snoeien : laat alle lange takken staan, snoei alleen de kleinere takjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.