vrijdag 29 december 2017

Mijten in huis

Informatie over vochtbestrijding. Elk vochtprobleem lossen wij op. Gratis en vrijblijvende offerte. Huizen met korting tot. Sommige mijten bijten zich vast in de huid van je huisdieren en anderen nemen je tuin over.


Voor elk type mijt moet je een andere bestrijdingsmethode gebruiken.

Chemische stoffen kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn voor in huis , maar ze kunnen erg schadelijk zijn voor huisdieren of planten. Volwassen mijten zijn actief op zoek naar voedsel en schuilplaatsen waarbij, als een plotselinge verandering van de omstandigheden optreedt, zoals wanneer het vrij droog of vrij nat wordt, ze met grote aantallen gebouwen kunnen binnendringen. Voorbeelden van mijtensoorten die op zo’n manier in huis wel eens voorkomen, zijn o. Tyrophagus longior Gervais en Tyrophagus put-rescentiae Schrank. Hoe ontwikkelen meelmijten? Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen de mijten zich massaal ontwikkelen.


Zorg overdag voor veel natuurlijk licht in huis. Dus zoveel mogelijk de gordijnen open zodat het zonnetje lekker kan binnen schijnen.

Zorg voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid in huis. Sluit de badkamerdeur dus altijd. Voer de grote schoonmaak weer in en reinig alle vertrekken van binnen en buiten tenminste twee keer per jaar. In huis zijn bedden en ligplaatsen de belangrijkste verzamelplaatsen voor omgevingsmijten.


Daar vinden mijten voldoende voeding, vochtigheid en warmte. Bij het bestrijden van de mijten moeten deze plaatsen de meeste aandacht krijgen. Mijten houden niet van licht, dus zorg voor een maximale lichtinval van buiten of in ieder geval goede verlichting binnen.


Maak zoveel mogelijk schoon met een vochtige doek en dweil. Stofzuigen lijkt misschien een goed idee, maar huisstofmijten zijn zo klein dat ze niet door het filter worden tegengehouden en dus terug het huis in worden geblazen. Het is een vrij eenvoudige opgave om mijten uit je huis te verwijderen. Om echter geheel succesvol te zijn zul je wel consistent moeten zijn.


Wees zorgvuldig en maak de belangrijkste plekken in huis regelmatig schoon: met name je matrassen, lakens en tapijten. Op deze plekken bivakkeren doorgaans namelijk de meeste mijten. De mijten voeden zich met het bloed van vogels. Als hun gastheren het nest verlaten, kunnen ze op zoek gaan naar een alternatieve gastheer. Zij kunnen zich verplaatsen naar woonruimtes in huizen , ze klimmen op muren, plafonds en beddengoed op zoek naar een bloedmaaltijd.


Een steenmarter heeft het huis van een ongediertebestrijder uitgekozen als onderkomen. Dat had hij maar beter niet kunnen doen want hij werd (uiteraard) het huis uitgezet.

Met haardhout komen beestjes in huis. Een veel voorkomende melding vooral in het voorjaar betreft de veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus L). Mijten vallen onder de spinachtigen doordat ze poten hebben. Een groot verschil met echte spinnen en mijten , is dat spinnen een lichaam hebben dat duidelijk in twee delen is gedeeld. Het lichaam van een mijt bestaat maar uit segment.


We kijken hierbij naar de huisstofmijt, waar de meesten last van hebben. Wanneer de kruipende beestjes moeilijk met het blote oog te zien zijn, dan zijn het meestal mijten of luizen. Hommels zitten soms onder de parasieten en de meeste daarvan zijn mijten.


Op de foto hieronder een hommel waar tenminste mijten op zitten. Het zal duidelijk zijn dat dergelijke hommels op den duur ernstig verzwakt raken. Ook in de bijenteelt heeft men vaak veel last van mijten.


Deze hommel wordt belaagd door een heel stel mijten. Niets is lastiger dan vliegen in huis of aan tafel tijdens een gezellige barbecue op uw terras. In huis zitten ze niet enkel aan uw etenswaren maar bevuilen ze met hun uitwerpselen ook alle plaatsen waar ze gaan zitten. Om buiten deze lastige ‘tafelgenoten’ weg te houden is er sinds een aantal jaren een perfecte oplossing.


Het klinkt wellicht smerig maar hij voedt zich met de huidschilfers van mensen en dieren. Om een beeld te geven hoeveel beestjes we in ons huis kunnen hebben, in een gram stof leven gemiddeld zo’n 15. Hij leeft in grote kolonies. Luizen, vlooien en mijten zijn vervelende ongedierte waar je kippen veel last van kunnen hebben.


Deze beestjes zijn soms hardnekkig te bestrijden. Voor bloedluisbestrijding hebben we een aparte categorie. Wees je ervan bewust dat deze online allergietest nooit een bezoek aan je huisarts kan vervangen.


Voor verder onderzoek, het stellen van een goede diagnose of advies voor behandeling kun je het beste contact opnemen met je ( huis )arts. Verreweg de meeste mijten zijn met hun grootte van minder dan tot mm met het blote oog niet of nauwelijks waar te nemen, hoewel sommige soorten wat groter zijn en een afmeting van enkele millimeters halen. De bekende huisstofmijt bijvoorbeeld meet ongeveer mm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.