dinsdag 17 oktober 2017

Bolacacia snoeien

Deze lange takken zijn gevoelig voor win waardoor er takken kunnen uitwaaien. Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels. De bolacacia vinden de meeste tuinbezitters pas attractief als hij een dichte, compacte ronde bolvormige kruin vormt. Van nature uit vormt deze plant deze vorm.


Toch snoeien de meeste bolacacia bezitters hun lieveling jaarlijks om een compacte en niet té grote bolvorm te verkrijgen.

Zó moet je een Acacia snoeien. Veel mensen kiezen voor een bolacacia in de tuin, en niet zonder reden. De vorm van de boom is de reden dat hij in vele tuinen en opritten staat. Snoeien : Zoals eerder gezegd kan de bolacacia het beste ná de winter, rond eind maart gesnoeid worden.


Het jonge hout van de kroon heeft een vrij zachte kern, en bij snoei in het najaar kan de kern vochtig worden in de herfst en winter en met vorst flink beschadigen met de dood van de kroon als gevolg. Eind november of anders begin maart is de beste tijd om een bolacacia te snoeien. Wanneer het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen.

De boom hoeft niet te worden gesnoei maar de vorm wordt dan meer afgeplat en de kroon wordt behoorlijk groot. Er blijft een kale stam met kleine stompjes over. Snoei een bolacacia pas rond het begin van het voorjaar, eind februari of begin maart, mits het niet vriest.


Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Zou ik het snoeien willen overslaan. Of wordt hij door snoeien mooier?


U kunt het snoeien van een bolacacia best een jaartje overslaan. Door het snoeien houdt u de kroon compact en vol, maar als de kroon nu nog klein is, is het geen probleem om even te wachten. Het snoeien dient zo dicht mogelijk op de stam plaats te vinden.


Bomen die al een paar jaar vaker zijn gesnoeid geven dan ook al een knot te zien. Sommigen snoeien de bolacacia elk (voor)jaar, maar ikzelf doe dit eens in de drie jaar. Overzicht van de tuinkrantartikels deze maand.


Hierdoor loopt de boom in het voorjaar voller uit en blijft de bol mooi compact. Het eerste jaar is het ook mogelijk om de snoeibeurd een jaar uit te stellen. Om hem mooi te houden is het aangeraden in maart de kroon volledige te snoeien tot de stam.

De Robinia Umbraculifera is een veel verkochte bolboom met donkergroene bladeren. Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ is een klein bolvormige geënte boom met mooi fijn samengestelde bladeren. Met knotten behoudt de bolacacia de bolvorm en als u dit niet doet word het meer een boomvorm. Kleine boom met een kogelronde kroon tot - m hoog en breed. Door jaarlijkse snoei blijft de kroon compact.


Wordt er niet geknot dan vormt de boom na jaren een schermvormige kroon. De bolacacia verdraagt wel enige win takken kunnen soms uitbreken, maar zeewind wordt niet verdragen. Oudere bomen krijgen soms vergroeiingen op de stam.


Een zeer geschikte boom voor de kleine tuin, met fris groen blad in de hele zomer. Snoei bij voorkeur in het vroege voorjaar. Je kunt het beste in het voorjaar snoeien.


Een bolbooom moet je wel snoeien. Het planten van de bomen kan het hele jaar. Bij heel warm weer is het wel belangrijk de bolbomen van genoeg water te voorzien om uitdroging te voorkomen.


Terugsnoeien van bolboompjes als trompetboom en bolacacia Snoeien heesters welke 's winters kunnen invriezen zoals rozen, Buddleja davidii (vlinderstruik), Ceanothus, lavatera etc. Bolacacia planten wanneer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.