maandag 16 oktober 2017

Muurplanten

De kenmerkende muurplanten maken gebruik van dit geschikte substraat als groeiplaats zonder schade aan te richten. Het verval van muren is een proces dat ook zonder muurplanten plaatsvindt. Vlinderstruik, Vijg en Klimop vind je ook regelmatig op muren, hoewel dit geen typische muurplanten zijn. Zij kunnen de muur echter wél schade toebrengen.


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te. Muurplanten zijn erg bijzonder. Men treft ze vaak aan op oude, verweerde muren van ruïnes, tuinen, bruggen, grachten en kades. Met weinig houvast, weinig voedingsstoffen en water zijn deze planten echte specialisten (net als wij!).


In dit artikel worden klimplanten en tegen een muur groeiende heesters en struiken besproken. Met name de tuinplanten die in de lente of het vroege voorjaar op hun mooist zijn, klimplanten met prachtige lentebloesems. Grachtenmuren, kademuren, bruggen, sluizen en gemalen worden tweejaarlijks onderzocht op de aanwezigheid van muurplanten door de muurplantenwerkgroep van de KNNV. De nadruk van de inventarisatie ligt op door Flora- en Faunawet Beschermde planten, ook een aantal aandachtssoorten worden in kaart gebracht. Het was mij opgevallen dat in toenemende mate houtgewassen zoals berken, elzen en hazelaars bezit namen van kademuren waar veel muurplanten groeiden.


Een tuin met schuttingen of muren rondom biedt extra plantruimte. Benut de hoogte in je tuin, plant klimplanten en laat ze de schutting begroeien. De verticale tuin staat op dit moment erg in de belangstelling om diverse redenen. Veel groenbeleving op een kleine oppervlakte is een groot voordeel van een verticale.


Online planten kopen was nog nooit zo gemakkelijk! Op onze webshop kunt u uur per dag dagen per week online tuinplanten bestellen tegen zeer scherpe prijzen. Bepaalde soorten klimplanten zij.


Stapelmuren zijn bijna in iedere tuin toepasbaar. In de kieren tussen de stenen is ruimte voor allerlei planten en dieren. In een muur op het zuiden groeien zonaanbidders, zoals rode spoorbloem, muurbloem en hemelsleutel heel goed. In de Verspreidingsatlas zit een nieuw onderdeel waarmee je muurplanten in kaart kunt brengen én door de jaren heen kunt volgen.


De gegevens zijn voor deelnemers vrij te gebruiken (open data). Naast de echte muurplanten zoals muurleeuwenbek, muurvaren, steenbreekvaren, enzovoort, zijn er nog tal van andere planten die eveneens op muren kunnen groeien maar geen echte muurplanten zijn (bijv. paardebloem, grassen,…). Oude muren en ruïnes herbergen vaak een bijzonder biotoop, een rijkdom aan planten die perfect kunnen overleven in dit kunstmatige milieu. Muurflora of muurplanten zorgt ook voor verfraaiing van de stad en een grotere biodiversiteit binnen het stedelijk gebied.


Muurplanten

In tegenstelling tot wat wel vaker eens wordt gezegd brengen muurplanten geen schade toe aan de muur op zich. Zelfs de beschermde steenbreekvaren brengt geen schade toe aan muren, ook al laat zijn naam iets anders vermoeden. Ben je aan het bouwen of renoveren dan kan je een oude, verweerde muur misschien integreren in je nieuwbouw. Plantenzakken, plantenbakken en plantentorens.


Goede en duidelijke voorlichting , zal bij aankoop van nieuw gereedschap deze nieuwe lijn in overweging mee nemen ,en bij bezoek van het tuicentrum zeker ff. De moderne speciesoorten, zoals Portland-cement, zijn veel harder en minder poreus, zodat de vestiging van muurplanten wordt bemoeilijkt. Het schoonmaken van muren met onkruidbestrijdingsmiddelen of het aanbrengen van een waterafstotende laag is natuurlijk zeer nadelig voor muurplanten. Gemeentes zijn verplicht alles in het werk te stellen muurplanten te behouden. De muurplanttransplantie in Haarlem is geen unicuook in Amsterdam en Utrecht hebben in het verleden dit soort acties plaatsgevonden.


Van nature uit groeien muurplanten tussen rotsen maar ook op een oude muur van een kasteel, ruïne, kerk of zelfs een stadsmuur kunnen deze gespecialiseerde planten goed aarden. In een dergelijke omgeving kunnen de planten weinig wortels maken waardoor je er enkel typische muurplanten aantreft die vaak ook zeldzaam zijn. Een biotoop voor muurplanten kan worden gecreëerd door een kademuur te voorzien van diepe voegen van kalkmortel.


Met name muren op het noorden zijn geschikt voor begroeiing met muurplanten. Kalkrijke mortel is minder sterk. Ook klimplanten en muurplanten tegen de gevel worden aangewend. Bij de aanleg in openbaar gebied is er vaak toestemming nodig van de gemeente waar men woont. In België en Nederland zijn er meerdere gemeentes die, onder voorwaarden, welwillend tegenover aanleg staan of de geveltuin gratis aanleggen.


Bekijk het grootste assortiment tuin-artikelen o. Meer dan 4groenblijvende en wintergroene vaste planten online te koop bij Tuinplant. De vaste plantenwebshop van Nederland! Snel thuis bezorgd en groeigarantie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.