vrijdag 30 augustus 2019

Dahlia bollen bewaren

Bol is beoordeeld met een 1. Vergelijk alle aanbieders op Zoover. Fietsen al vanaf € 1300. Alle merken en soorten fietsen. Gebruik een spitvork of riek om de knollen op te graven.

Grote knollen kunnen nu eventueel gedeeld worden door ze te scheuren. Ik heb nog een paar oude dahlia bollen gevonden in de kelder. U kunt het altijd proberen, maar de houdbaarheid van bollen en knollen is beperkt.


Eigenlijk kunt u geen seizoen overslaan. Als de knollen erg uitgedroogd zijn, licht benevelen. U kunt proberen ze vroeg dit voorjaar in potten voor te.


Bij het bewaren van dahliaknollen, in kisten of in volle grond moeten we er steeds rekening mee houden dat deze een lekkernij vormen voor tal van kleine knaagdieren!

Een extra voordeel dus bij het bewaren van knollen in kisten of dozen is dat we ze tegen deze veelvraten kunnen beschermen en ook regelmatig kunnen controleren op vraatschade. Door hun afkomst (Mexico) zijn ze niet winterhard. De plant verdraagt geen vorst.


Plant dus niet voordat het gevaar voor (nacht)vorst geweken is. Dahlia bollen – populaire zomerbloeiende bloembol! De meeste Dahlia hebben prachtige bolvormige bloemen, verkrijgbaar in verschillende bijzondere kleuren en bloemvormen. Laat Dahlia ’s overwinteren op koele, niet te koude luchtige vorstvrije plaats (rond de 10°C) in kist met droge turf, dek ze af met stro of krantenpapier. Bewaar de dahliaknollen zeker niet in een warme ruimte, daar kunnen de gave knollen verschrompelen en waardeloos worden.


De knollen worden gerooid begin oktober (na de eerste vorst). De gerooide bollen en de broedbolletjes kunnen het beste in een kartonnen doos bewaard worden. Leg de bollen laag voor laag in de doos met tussen elke laag een krant. Als alle bloembollen in de dozen zitten, bewaar ze dan op een droge en koele plaats zoals een kelder of kledingkast.


Zo zie je maar, bloembollen bewaren is zo moeilijk niet. Dahlia ’s zijn waardevolle zomer- en nazomerbloeiers, maar zijn helaas niet volledig winterhard. Hoewel veel Dahliaknollen de laatste winters buiten hebben kunnen overleven, is dit geen garantie voor de toekomst.


Het is dus niet anders, ze moeten in de wintermaanden naar binnen, om zeker te zijn dat u ook het volgend jaar weer Dahlia ’s hebt.

Zomerbollen bewaren Zowel dahlia ’s als gladiolen (op een enkele variëteit na) zijn niet winterhard. Voor de gladiool geldt: breek de oude verschrompelde bol af, de nieuwe knolletjes zorgen voor het voortbestaan. Hoe dahlia bollen planten in pot in zijn werk gaat, lichten we in dit artikel toe aan de hand van tips.


Wanneer je deze tips allemaal volgt, weet je zeker dat je geen informatie zult missen. Denk je nu: maar ik heb helemaal geen tuin! Geen noo want dahlia bollen planten in pot is ook geschikt voor op balkons. Onder de zomerbloeiende bloembollen is de Dahlia echt een topper! Met de juiste verzorging, bemesting en de bollen bewaren in de winter geniet je elk jaar weer.


Bloembollen bewaren Niet alle bloembollen kunnen in de grond blijven, dahlia ’s kunnen bijvoorbeeld niet tegen vorst en tulpen zijn gevoelig voor allerlei ziekten. Deze bewaar je dus beter ergens anders. Lees er alles over op de site van Groei!


Hoe meer zon, hoe beter de dahlia zich voelt en een dahlia die zich goed voelt, ziet er ook goed uit. Een geschikt plekje zoeken om dahlia ’s te planten is dus helemaal niet zo moeilijk. Let er wel op dat dahlia ’s, als ze jong zijn, erg populair zijn bij slakken en neem snel maatregelen, zodat ze niet uw bloemen opeten.


Dahlia planten in pot kan al vroeger in het seizoen als u deze vorstvrij wegzet. U kunt voorgetrokken Dahlia in de grond planten of deze stap overslaan en direct in de volle grond poten. Hoe en wanneer u dahlia plant leest u hier.


Wanneer het schitterende herfstdagen zijn in de maand oktober en november dan lopen we de grootste kans bij helder weer op de eerste lichte nachtvorst. Onze schitterende vertroetelde zomerbloeiende dahlia ’s kunnen dan in nacht aangetast worden door de (nacht)vorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.