vrijdag 10 maart 2017

Wat is composteren

Vind Alle Topmerken in de Sportvisserij Online. Zelf composteren en milieubelasting. Het is niet bekend of zelf composteren beter is voor het milieu dan grootschalige compostering van groente-, fruit- en tuinafval (gft).


Duidelijk is wel dat zelf composteren een milieuvriendelijke optie kan zijn, omdat het afval dan niet vervoerd en verwerkt hoeft te worden. Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost.

Compost ruikt ook enigszins naar bosgrond. Dit omdat ze enkel maar wat bij elkaar gegooid afval bevatten. Thuiscomposteren: Wat kan of mag je wel of niet composteren ? Uw uitgestorven bosje bloemen of de uitgestorven kamerplant mat op de composthoop, mits u de aarde van de kluit zo veel mogelijk verwijder om hierdoor een goede vermenging, bevochtiging en toetreding van micro-organismen toe te laten. De micro-organismen, wormen en schimmels doen het grote werk.


Door die diertjes onder goede omstandigheden (lucht, water en geschikte voedingsstoffen) hun werk te laten doen gaan die voor de afbraak zorgen en de hoofdzakelijk plantaardige organische resten vrij vlug verwerken tot compost. Niet al het groenafaval mag op de composthoop. Zie hieronder wat je over het algemeen wel en niet mag zelf composteren.

Als je een roterende composter gebruikt, kun je meer afval zelf composteren dan hieronder genoemd. Moet je groenafval (bijvoorbeeld snoeiafval) verplaatsen, huur dan een speciale groenaanhanger. Door compost houdt de grond beter vocht vast, is het bodemleven actief en werken meststoffen beter en langer.


Tijdens het composteren zetten biljoenen bacteriën en schimmels het afval om in voeding. Om dit te vermijden kunt u deze zaken beter composteren in een compostvat en niet in een open composthoop. Alles wat organisch is van oorsprong mag u composteren , enkel uitwerpselen van huisdieren, botten, vleesresten, charcuterie en bewerkt hout mag u niet gebruiken. Het gaat er ook om wat je aan de compost toevoegt. Dit artikel laat zien wat je wel en niet moet composteren.


Reduceren, hergebruiken en recyclen, dat zijn de kernwoorden om je hoeveelheid afval te verminderen! Dé Webwinkel voor Sportvissers. Op de bodem van een bos worden de bladeren en takjes van de bomen door miljoenen kleine organismen langzaam afgebroken tot donkerbruine humus. Het materiaal blijft dan nat en begint te rotten. De kunst van het composteren bestaat in een goede afwisseling van nat en droog, grof en fijn materiaal.


Heel wat mensen maken de fout om enkel keukenresten, gras en ander nat materiaal in het vat of bak te gooien. Een dichte, onwelriekende koek is het gevolg. Tot slot nog wat hele handige producten bij composteren.


Met een hakselaar kun je grover tuinafval kleiner maken.

Zeker met een grote tuin is dat erg handig! Het composteren kun je met de onderstaande producten verbeteren en daardoor versnellen. De hakselaar is een machine die tuinafval verwerkt tot kleine stukjes.


Dat “omzetten” is niet perse nodig. Als mijn man (want ik begin er niet aan, erg zwaar werk….nou vooruit, het valt me zwaar maar laten we dan voor deze ene keer het woord mannenwerk noemen :-)). Maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in krachtvoer voor je tuin. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.


Voor vogels en egels is je composthoop een all you can eat-buffet en het best van al, een compostbak geeft geen nare geurtjes. Bij compostvaten die afgesloten zijn in bijvoorbeeld volkstuintjes duurt het composteren lang. Er kan een conservering optreden.


Tip: composteren versnellen met kalk. Voeg wat kalk aan je compost toe om het composteren te versnellen en eventuele verzuring tegen te gaan. Waar zet je een composthoop of -vat?


Nogal wat tuiniers voegen kalk bij, zogezegd tegen de verzuring: dat is een misvatting, want kalk zorgt er juist voor dat stikstof in de vorm van ammoniak vervliegt. Wat kan je thuis zelf composteren - is het composteerbaar of niet - composthoop maken Wat kan je thuis zelf composteren - is het composteerbaar of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.