dinsdag 14 november 2017

Framboos snoeien

Frambozen zijn typische zomervruchten. Er zijn twee soorten frambozen die in verschillende maanden rijpen. Maar hoe moet je een framboos snoeien ? Tip: Kies voor een goede basis snoeigereedschap, deze vind je in onze shop. Het is echter wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de zomerframbozen en de herfstframbozen.


Doordat beide frambozen op stengels van andere leeftijden vrucht dragen, kennen ze ook een andere snoeimethode.

Goed snoeien zorgt voor een hogere productie. Ook is het met de snoei mogelijk om de framboos in toom te houden, dit is geen overbodige luxe bij deze vrij wild groeiende plant. Bramen en frambozen kunnen al snel uitgroeien tot een wirwar van takken.


Snoei ze daarom direct na de oogst of begin winter: knip daarbij de takken die vrucht droegen weg en bind de nieuwe eenjarige scheuten aan. Zo hou je de struik in model. En als je dat eenmaal weet is het makkelijk om te snoeien. Eigenlijk is het een beetje vergelijkbaar met een braaje knipt alle takken waar dit jaar frambozen aan zaten tot op de grond weg.


Soms is het ook nodig om je framboos in toom te houden.

Niet alleen hoe, maar ook het moment van snoeien heeft veel invloed. Om te weten hoe je de frambozen moet snoeien , moet je eerst weten welke soort je hebt. Meer informatie over het verschil tussen herfstframbozen en zomerframbozen. Men snoeit alles tot tegen de grond weg. In het voorjaar kan men de talrijke grondscheuten lichtjes uitdunnen, zodat men een luchtiger en gezonder gewas bekomt.


Dergelijke snelgroeiende scheuten nemen kostbare voedingstoffen af, en moet je derhalve zo snel mogelijk snoeien. Rubus fruticosus - braambes Rubus idaeus - frambozen Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes) Rubus loganobaccus - de loganbes Rubus fruticosus - braambessen Bij het telen van braambessen is het belangrijk van regelmatig en goed te snoeien. Snoei je frambozen anders en pluk vijf maanden per jaar. Als je gek bent van frambozen wat doe je dan? Vier keer per week een portie frambozen uit eigen tuin vijf maanden per jaar.


Daar hoef je niet van te dromen. In het voorjaar (maart) kunnen de frambozen een geringe hoeveelheid organische mest krijgen, zoals koemestkorrels, oude stalmest of compost. Veel mest heeft een framboos niet nodig, ook zonder uitgebreide bemesting zullen de planten goed groeien. Ik heb in mijn tuin verschillende soorten frambozen staan.


Verschillend in smaak en kleur, maar het grootste verschil is of het een herfstframboos is of een zomerframboos. Vastgebonden met zijn rug tegen de composthoop en zijn gezicht in de zon. Dat leidt het Meisje tenminste af aan de overvloedige hoeveelheid frambozen die hij vorig seizoen droeg.

De framboos die ze eindelijk heeft getemd. Haar herfstframboos snoeien. Ons assortiment bevalt maarliefst verschillende soorten gele frambozen. Herfstframboos snoeien Ze had het net gedaan. Over het algemeen zijn gele frambozen kleiner en minder lang houdbaar dan de rode frambozen.


Maar, ze zijn dan ook weer zoeter en geven zeer rijk vrucht. De standplaats en verzorging is het zelfde als van de rode framboos. Een framboos in de volle grond ( lekker mulchen ! ) zal een gezondere plant kunnen zijn dan eentje die in pot staat, al kan het wel.


Vochthuishouding is nogal van belang voor de framboos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.