dinsdag 23 oktober 2018

Dcm oplosmiddel

Het is een kleurloze en vluchtige vloeistof met een matig zoete en soms onaangename geur. Het is slecht oplosbaar in water, maar goed mengbaar met de meeste organische oplosmiddelen. Dichloormethaan is slecht oplosbaar in water, maar goed mengbaar met de meeste organische oplosmiddelen. Wij zijn een dynamisch familiebedrijf met een liefde voor chemie en haar brede toepassingen. Gedecafeïneerde bonen mogen geen restanten van het oplosmiddel bevatten.


De cafeïnevrije bonen worden tenslotte gedroogd en gekoeld met koude lucht en op gebruikelijke wijze gebran gemalen en verpakt. Eventuele DCM -restanten verdwijnen vrijwel geheel bij het branden. Cyrene, een duurzaam oplosmiddel.


Het is ‘aprotisch’, het kan geen protonen vrijmaken zoals water en alcohol. Het is ‘dipolair’, het is asymmetrisch en positief en negatief geladen aan verschillende kanten van het molecuul. Gedecafineerde bonen mogen geen restanten van het oplosmiddel bevatten. Is cafeïnevrije koffie gezonder?


Vervolgens laat men het chemische oplosmiddel verdampen. Ethylacetaat komt in de natuur voor in verscheidene fruit- en groentesoorten. Daarom wordt deze methode ook wel de natuurlijke methode genoemd. Het is echter niet haalbaar om dergelijke hoeveelheden ethyleenacetaat te verzamelen.


Cafeïnevrije koffie is ook niet kankerverwekkend. Het gebruikte oplosmiddel ( DCM ) komt niet in contact komt met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin het wordt opgelost. De geweekte bonen worden altijd gespoeld en vervolgens gestoomd.


De groene koffiebonen worden vochtig gemaakt met water en gedurende een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit proces wordt meerdere malen herhaald. Als de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd en worden de bonen langdurig gestoomd om eventuele resten van het oplosmiddel te verwijderen. DCM heeft nadelen, daarom wordt tegenwoordig gebruikgemaakt van andere oplosmiddelen. Het meest gebruikt wordt de ester ethylacetaat (zie figuur 1).


Maar ook warm water (°C) wordt als oplosmiddel toegepast. Geef de structuurformules van de twee stoffen waaruit door verestering ethylacetaat wordt gevormd. Cafeïne kan op verschillende manieren uit koffiebonen worden verwijderd.


De meest gebruikte methode is het weken van de groene bonen in het chemisch oplosmiddel DCM (dichloormethaan). Dit oplosmiddel is van een kwaliteit die speciaal bestemd is voor de voedingsmiddelenindustrie. Nadat de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd. Het decafeïneren gebeurt ook altijd voordat de koffiebonen gebrand worden.


De extractie gebeurt vóór de bonen gebrand worden. Bij de eerste methode gebruikt men het extractiemiddel dichloormethaan ( DCM ). Bij dit proces maakt men de koffiebonen vochtig, om deze daarna gedurende een half uur in het extractiemiddel te laten weken. Deze werkwijze wordt meerdere malen herhaald.


As an organic chemist, I’ve had a lot of exposure to organic solvents, especially the popular dichloromethane , also known as DCM or methylene chloride. Dichloromethane is a volatile, colourless liqui with a mildly sweet, not unpleasant odour. It’s immiscible with water but can dissolve a wide range of organic compounds. Het zou kunnen dat het oorspronkelijk met chloroform gedaan wer en men later is overgestapt op dcm omdat dat als minder schadelijk voor de gezondheid bekend staat.


De bonen worden daarna net als bij de DCM -methode gedroogd met warme lucht en daarna gekoeld met koude. Mij opwerking is als volgt: Additie van een organisch solvent (heb zowel ethylacetaat als DCM geprobeerd), keer wassen met pekel en vervolgens de organische fase wassen met zuur water, basisch water en opnieuw met pekel, drogen met magnesiumsulfaat en evaporeren. Ik heb al eens 5ml nederlandse verfafbijt gedestilleer hier haalde ik 3ml methanol- DCM -water azeotroop uit, welke over CaClgedroogd kan worden en opnieuw gedestilleerd (ook over CaCl2).


Stoffen zoals DCM duiken met de regelmaat van de klok op in het nieuws. Er wordt dan gezegd dat chronische blootstelling aan koolwaterstof (de categorie waar DCM toe behoort) kankerverwekkend is. Echter, het oplosmiddel komt nooit in contact met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin de cafeïne wordt opgelost. Zettex Easycontact Sis een sneldrogende universele contactlijm.


Duurzaam elastisch blijvend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.