maandag 15 oktober 2018

Hoe snoei ik een pruimenboom

De leukste design hoesjes met de gaafste prints vind je in ons grote assortiment. GSMpunt zorgt voor een snelle levering en goede service. U betaalt geen verzendkosten.


Bestel Nu bij ReplaceDirect! Pruimenboom snoeien , hoe en wanneer Pruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het is beter om enkele grote takken weg te halen dan heel veel kleinere takjes.

Er zijn verschillende soorten pruimenbomen te koop. Ze hebben allen een andere kleur vruchten. De eerste snoei na het planten van een pruimenboom is belangrijk omdat hier het geraamte van de ideale boomvorm wordt gevormd.


Een pruimenboom met een centrale stam met enkele gesteltakken met zijtakken. Hoe vaak snoei je een pruimenboom ? Op het moment dat je een pruimenboom hebt, en hij draagt weinig of geen vruchten, dan zal hij door het snoeien niet meer vruchten gaan dragen. De snoei heeft daarop geen invloed. Als je een pruimenboom een keer een jaar niet snoeit , is dat ook niet erg.


Snoeien van pruimenbomen mag enkel gebeuren tussen half april en half september.

Dikwijls wordt na de pruimenpluk in augustus de nodige snoei toegepast. Snoei pruimenbomen en ander steenfruit NOOIT in de winterperiode! Kies een warme, droge dag uit voor de snoei zodat de snoeiwonden snel kunnen opdrogen.


De pruim is al eeuwen een geliefde vrucht. De dichter Hiëronymus van Alphen heeft in de 18e eeuw zelfs een gedicht gewijd aan de pruimenboom. Zó snoei je de pruimenboom het best. Hoe moet je de pruimenboom snoeien ? Het is belangrijk om te weten dat je de pruimenboom niet te vaak moet snoeien.


Hoewel bij veel bomen (perenboom bijv.) en struiken geldt dat je veel nieuwe takken en vruchten krijgt na het snoeien , is dit bij de pruimenboom niet het geval. Oude of verwilderde pruimenbomen moet je zeer licht snoeien. Verspreid het snoeiproces over jaar zodat de fruitboom genoeg energie heeft om te herstellen. Kun je een pruimenboom drastisch snoeien ? Er wordt vaak gezegd dat een pruimenboom zichzelf snoeit. Een pruim snoei je zo weinig mogelijk – zeker minder dan appel- en perenbomen.


Dit is ook gedeeltelijk zo. De takken die geen licht meer krijgen, sterven namelijk af. In die zin hoef je een pruimenboom dus niet te snoeien. Toch ben ik zelf geneigd om een.

Snoei de bomen altijd met droog weer en liever niet tijdens een strenge vorstperiode. Het is ideaal snoeiweer wanneer het ‘s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven nul uitkomt. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Repareer je apparaat, vervang een onderdeel of accessoire en voorkom E-waste.


In het algemeen wordt ook bij deze boom geadviseerd om twee weken na de oogst te snoeien. Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden. Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? Het snoeien van een pruimenboom doe je op een droge en warme dag. Op zulke dagen kunnen de snoeiwonden namelijk snel opdrogen en loop je de minste kans op problemen met schimmels of ziekten.


Lees ook: Bramen en frambozen snoeien doe je zo. Hoe snoei je een pruimenboom ? Het is niet zo dat een pruimenboom die weinig vruchten draagt door het. Ieder jaar zorgt de topscheut voor een verlenging, tot een totale hoogte van maximaal m bereikt is. Door telkens op een tegenoverliggend ook terug te snoeien ontwikkelt zich uiteindelijk een min of meer doorlopende spil. Heeft de leivorm de gewenste hoogte bereikt dan wordt de kop telkens teruggezet tot op de laatste gesteltak onder de top.


U kunt het dode hout van de pruimenboom al direct na de winter (in maart) wegsnoeien. Snoei het dode hout diep weg tot op het levende gedeelte. Ook bij jonge pruimen raden wij u aan om in maart te snoeien.


Als je fruitbomen in de tuin hebt staan, let er dan goed op wanneer je deze moet snoeien. Wanneer en hoe je moet snoeien is namelijk per fruitboom weer anders. Wil je een vijgenboom snoeien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.