woensdag 10 oktober 2018

Geveltuin aanleggen

Een tijdje terug deed ik het zelf. Ik zal in stappen uitleggen hoe ik het heb aangepakt. Je kunt je geveltuin natuurlijk ook gratis laten aanleggen door je gemeente, maar ik heb er voor gekozen om mijn geveltuin zelf aan te leggen.


Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben.

Maak een opstaande rand met de tegels die u overhoudt. Zo voorkomt u verzakking van de andere tegels. Ook als er paaltjes of bomen staan. Voorbijgangers mogen geen last hebben van uw geveltuin. Weinig ruimte voor een voortuintje maar wil je wel jouw huis een groene uitstraling geven?


Dan kun je ervoor kiezen om een geveltuin in te richten. Geveltuin aanleggen U wilt de stoep voor uw woning groener maken door er planten neer te zetten. U hoeft dit niet te melden bij de gemeente.

De geveltuin mag niet breder zijn dan één rij stoeptegels (cm). U mag alleen een geveltuin aanleggen als uw stoep vijf stoeptegels (m) of breder is. Wanneer uw stoep vier tegels breed is (m) mag u een halve stoeptegel op één plek langs uw gevel weghalen. Bestel hieronder je geveltuin. Kies eerst tussen zon of (half)schaduw.


Dan kies je met of zonder klimplant. Je geveltuin wordt volledig aangelegd. Enkele stoeptegels worden verwijder puin wordt meegenomen en nieuwe grond toegevoegd. Je onderhoudt je geveltuin.


Geef geregeld water bij, vooral in het begin en bij droogte. Meld het aanleggen van een geveltuin wel vooraf bij de gemeente. Als je trottoir voldoende plaats biedt, mag je een geveltuin aanleggen. Lees hieronder de voorwaarden.


Omdat geveltuinen goed zijn voor de stad en haar bewoners, maken we de aanleg ervan zo makkelijk mogelijk. Je meldt enkel waar jouw geveltuin komt. Daarna kan je meteen aan de slag.

Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Een mooie manier om bij te dragen aan een groener straatbeel het verkoelen van je huis en betere regenwater opvang. Wilt u meer groen voor uw huis, dan mag u een geveltuin maken.


U verwijdert dan een paar stoeptegels om plaats te maken voor een klein stukje groen dat u zelf onderhoudt. De gemeente heeft spelregels bepaald waaraan de geveltuin moet voldoen. Meld uw geveltuin zodat de gemeente daar bij het onderhoud van uw wijk rekening mee kan houden. Het bestuursorgaan heeft de bevoegdheid om op ieder moment, als dat nodig zou zijn, de goedkeuring van de kleine tuin op te zeggen. Wel moet er altijd voldoende loopruimte overblijven, minimaal meter.


Het is een vorm van een voortuin, maar omdat de oppervlakte minimaal is wordt het een geveltuin genoemd omdat er meer groen tegen de gevel zit dan op grond. Vaak steekt een gevel op de grond niet verder uit dan een meter. In deze border kun je dan planten en bloemen laten. Dit kun je namelijk heel makkelijk zelf doen door een rij stoeltegels weg te halen en de grond wat dieper te graven en dezelfde tegels er verticaal in te leggen. Vergeet geen gebruik te maken van nieuwe aarde als je je gevel wilt beplanten.


De verwijderde tegels blijven eigendom van de gemeente. Niet in iedere straat van Den Haag zijn voortuinen aanwezig. Om het straatbeeld te vergroenen kunt u een geveltuin aanleggen. Dit is een smalle groenstrook direct tegen de gevel van uw huis. Een groene straat draagt bij aan de leefbaarheid van de stad.


Wist u dat groen ook hitteoverlast vermindert? U voldoet aan de voorwaarden om een geveltuintje aan te leggen? U hebt een plan en u hebt uw planten gekozen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.