woensdag 31 oktober 2018

Oude fruitrassen

Veel oude fruitrassen blijken unieke resistentie-eigenschappen te bezitten. Daarvan kan nuttig gebruik worden gemaakt bij de ontwikkeking van nieuwe rassen. Door zoveel mogelijk oude rassen op te sporen en in collecties te bewaren, kunnen we ons op natuurlijke wijze tegen veel schadelijke ziekten en plagen wapenen. De stichting bezit een grote collectie oude platen welke ziekten aan fruitbomen voorstellen.


Een groot aantal stenen (pitten) van pruimen is te zien om die rassen mee te determineren (op naam zetten). Vele kleurplaten met oude fruitrassen zijn te bewonderen.

We houden de ontdekte zeldzame oude fruitrassen in stand door enthout er van te verzamelen en de daarmee opgeënte boompjes op te nemen in collectieboomgaarden. We organiseren entdagen voor ieder die boompjes van bijzondere fruitrassen wil aanplanten. Van sommige rassen is nog maar een enkele boom over. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die proberen deze rassen te behouden en de teelt ervan te stimuleren. En wie de vruchten van vroeger proeft, weet gelijk waarom.


Streekeigen fruitrassen - algemeen. Vlaamse erfgoed te behouden én opnieuw een plaats te geven in het landschap van de 21ste eeuw. Om dit te bereiken organiseren we jaarlijks een plantactie met oude fruitrassen.

De aangeboden fruitrassen zijn sterk beperkt en worden op industriële wijze intensief bespoten met vrij agressieve middelen. Vast staat dat oude , ziekte resistente en dus niet bespoten fruitrassen tot meer antioxidanten bevatten , stoffen die belangrijk zijn voor de verdediging tegen hartziekten en kanker. Foutief worden ook fruitrassen genoemd als fruitsoorten.


Speurpom, een groepje fruitliefhebbers die in Noord-Nederlan vooral in de provincie Groningen, op pad zijn gegaan om oude fruitrassen op te sporen. Inmiddels zijn er meer dan 1. Wij vegen de vruchten van jarenlange opzoekingen door de meest prestigieuze fruitveredelingsstations en noeste arbeid van de gespecialiseerde chemische industrie nonchalant van tafel en zakken naar de goede oude tijd af, waar wormstekelige, schurftige, steenharde, gruwelijk zure maar gezonde, oude fruitrassen aan torenhoge bomen boven het. In de fruittuin staan in het totaal ongeveer 8hoogstam- en halfstamfruitbomen.


Daarbij gaat het vooral om zogenaamde “ oude ” rassen: zeventiende-eeuwse als Gravesteiner en Pondspeer, achttiende-eeuwse als Dubbele Bellefleur en Rode Astrakan, negentiende-eeuwse als Sterappel en Soldat Laboureur, en vroegtwintigste-eeuwse rassen als Ingrid. De bomen van Oude Fruitbomen. Hollandse fruitbomen en zijn daardoor gewend aan het Nederlandse klimaat. Dat houdt in dat ze tegen een stootje kunnen. Aangezien wij al generaties fruit telen, hebben we de juiste expertise in huis om u deskundig advies te kunnen geven bij het uitzoeken van de geschikte fruitboom voor uw tuin.


Alexandrine Douillard Ras afkomstig uit Frankrijk dat zeer vruchtbaar is en windvast. Regelmatige vruchtjaren en weinig ziektegevoelig. Oogsten: kan geoogst worden.


Oude Fruitrassen : 1Appelen (Malus) Organisatie NBS Waregem door o. Bestel uw fruitbomen bij ons on-line of bezoek ons groencentrum in Ochten.

Heel langzaam wordt de hoogstamappelboom weer meer geplant. Er zijn zelfs mogelijkheden om hoogstam appelrassen te adopteren. In Ochten is het Nationaal Fruitpark Ochten aangelegd met diverse soorten oude fruitrassen.


Er wordt overal gespeurd naar oude appelrassen, waarvan menigeen van het bestaan niet eens af wist. De parkachtige omgeving van de Fruithof bestrijkt een complex van hectare, waar kleinere boomgaarden, omringd door bomen en struiken vol bloemen, bessen en bottels plaats bieden aan zo’n 8verschillende historische fruitrassen , ons cultureel erfgoe welke samen een belangrijke genenbank vormen. Wij hebben appelbomen, perenbomen, pruimenbomen en kersenbomen. Zowel hoogstam als halfstageschikt voor het aanleggen of verjongen van boomgaarden, of solitaire bomen voor in de particuliere tuin. Ontdek oude en nieuwe fruitrassen en laat je begeleiden bij je zoektocht naar fruitinformatie.


Wij wonen en werken in het landelijke Kemmel in het zuidwesten van West-Vlaanderen, België. Eerstvolgende activiteiten: tuindagen Beervelde 1 en oktober - Certifruitdag oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.