vrijdag 28 februari 2020

Winterlinde

Oorspronkelijk kwam de winterlinde ook voor in de Nederlandse natuurbossen. Pollendiagrammen, gebaseerd op stuifmeelvondsten in bijvoorbeeld moerassen, tonen aan dat de linde zelfs veel voorkwam. In de periode van het atlanticum was deze boom op redelijk voedselrijke plekken zelfs de dominante boom en niet de zomereik.


Winterlinde werd ook vroeger veel langs wegen aangeplant. Volgens het volksgeloof was het een heilige boom, die de boeren tegen het kwaad beschermde.

Al sedert de oude Grieken en Romeinen gebruikt men de linde als schaduwboom. Het zachte lindenhout, met zijn gelijkmatige structuur, is ideaal voor snij- en draaiwerk. In het najaar kleuren de hartvormige, kleine bladeren geel.


In vergelijking tot andere lindes heeft deze linde kleine hartvormige bladeren. De winterlinde wordt ook wel de kleinbladige linde genoemd. De oksels van de bladnerven hebben aan de onderzijde okselharen.


Deze zijn geelwit en hebben een sterke. De zomerlinde (Tilia platyphyllos) komt vroeger in blad dan de andere soorten.

Zij is zeldzaam in Nederlan maar algemeen ten zuiden van Parijs. Verzuurde, zeer arme bodems verdraagt hij niet. Het is een uitstekende straat- of parkboom die zeer goed snoei verdraagt.


De stam van de Tilia cordata is donkerbruin van kleur en gegroefd. De jonge twijgen zijn groen tot roodbruin van kleur. Van nature inheems in grote delen van Europa. Groeit in zijn jeugd vrij langzaam maar kan uiteindelijk toch - m hoog worden.


In cultuur kleiner blijvend. Goedkoopste bezorging in heel NL. U koopt de Tillia cordata tussen november en maart als wortelgoed in kleine maten. Wilt u de winterlinde als hoogstamboom aanplanten (de boom wordt ca. meter hoog) dan moet u wel 8-meter afstand houden. Ook vinden veel vogels en zoogdieren de winterlinde bij uitstek een plekje om te fourageren, te schuilen, een nest te bouwen of gewoon om even uit te rusten.


De drie inheems lindesoorten die ons land rijk is waaronder ook de winterlinde komen alleen nog in Zuid-Limburg, de Achterhoek en Twente voor in de vorm van bossen en houtwallen. Tilia cordata is een kleinbladige lindeboom met een groen hartvormig blad verkleurend naar een mooi gele herfstkleur. Bloeit met trosjes van sterk geurende roomgele. U vindt de winterlinde in ons assortiment.


Deze bomen komen doorgaans voor op het noordelijk halfrond in Europa, Noord-Amerika en Azie.

Onderscheidende determinatiekenmerken - min of meer ron beetje leerachtig blad (- cm), hartvormige bladvoet (soms scheef) en scherp toegespitste top, gezaagde. Tevens wordt de soort gekweekt als sierboom. De hoogte kan m bedragen. Kenmerkend voor deze lindesoort zijn de kleine, hartvormige, kale bladeren.


Het kleinste blad van alle Europese lindebomen. Zeker geschikt om een hoge haag mee te maken dus. Bladverliezende haagplanten zijn altijd bijzonder door de veranderingen die ze doormaken door het jaar heen.


Die grote bladeren geven de winterlinde als haagplant een speels en gezellig uiterlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.