vrijdag 19 januari 2018

Bosmuis bestrijden

Bij het aantreffen van bosmuizen in een gebouw is het van veel groter belang de juiste hygiënische en bouwtechnische weringsmaatregelen toe te passen dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen te. Met name in de winterperiode komt de bosmuis soms een huis binnen, hierdoor kan geuroverlast (lijkt op wildgeur) ontstaan. Er kan dan knaagschade ontstaan aan producten en materialen. Vooral landbouwbedrijven en bloemkwekerijen ondervinden doorgaans overlast van de bosmuis.


Voor het bestrijden van bosmuizen is het dus van belang om een professionele partij in te schakelen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, leeft de bosmuis zeker niet alleen in een bosrijke omgeving.

In het voorjaar en de zomer trekt het ongedierte er vaak op uit, maar in de herfst en winter komt de bosmuis vaak in huis voor. Echter maken wij nogal eens mee dat mensen last hebben van muizen en ze vangen d. Wilt u de bosmuis bestrijden en u aan de wet houden, vang ze dan niet, maar hanteer wering- en hygiene maatregelen. Een bosmuis eet groene plantendelen, noten, zaden, insecten en wormen.


Zoals de naam al zegt leven bosmuizen bij voorkeur in bosranden met dichte grondbegroeiing of op andere open plekken met veel bomen en struiken. Deze muizen zijn moeilijk met klemmen of vallen te vangen. De spitsmuis is geen knaagdier en is net als de bosmuis beschermd.


Uit de familie van de spitsmuis mag alleen de huisspitsmuis in gebouwen en op erven bestreden worden, maar niet met gif.

De meeste soorten muizen (spitsmuizen, bosmuizen , aardmuizen, veldmuizen etc.) slapen buiten in holletjes. Maar er is ook een muizensoort in Nederland die net zo lief binnenshuis overnacht, namelijk de huismuis. Huismuizen bouwen nesten op zolders, in spouwen, in kasten en bovenop plafonds! Evenals de huismuis komen we de bosmuis ook wel in onze woningen tegen.


Dat gebeurt vooral in herfst- en wintermaanden. Die vindt hij in onder andere bosranden, houtwallen en tuinen. Flinke muis, spitse snuit, grote. Toch zijn dit twee verschillende soorten, die men dan ook niet hetzelfde kan bestrijden.


Ook heeft de bosmuis een lange staart. De bosmuis heeft grote oren en ogen. Typerend voor de bosmuis is dat hij voerdoosjes veelvuldig vol met steentjes e. Ontwikkeling van de bosmuis. Als er in een lokdoosje steentjes, stukjes cement, walnoten en allerlei andere materialen uit de omgeving worden gevonden, dan is dat een aanwijzing dat er bosmuizen actief zijn. Ze hebben een spitse neus, grote uitstaande oren, grote zwarte ogen en een lange staart van - 1cm.


Bosmuizen zijn verzamelaars. Tijdens de korte zomerse nachten is hij de hele tijd druk in de weer. In de winter is hij daarentegen alleen aan het begin en aan het einde van de nacht actief.


Ondanks zijn naam komt de bosmuis niet alleen in het bos voor.

Leuk detail: deze muis kan springen. Dit diertje heeft een geel tot bruine rug en een witte tot grijze buik. Ondanks dat het een plaagdier is, is het niet toegestaan om de bosmuis te bestrijden omdat het een beschermde inheemse diersoort is. Om te voorkomen dat ze bij uw huis naar binnen dringen dient u rommelhoeken te voorkomen.


De meest voorkomende muis in Nederland is de huismuis (Mus musculus). Ook vleermuizen zijn geen muizen. Over het algemeen zijn muizen erg schuw en zijn vaak in de nacht het meest actief. Muizen zijn erg lenig en snel, kunnen door de kleinste gaatjes en spleten kruipen.


De mens heeft meestal te maken met de huismuis of in een enkel geval de bosmuis. Een muis kan verder grote schade toebrengen aan uw pan apparatuur en meubilair door aan hout en plastic te knagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.