dinsdag 23 januari 2018

Hortensia verplaatsen

Hét online tuincentrum met meer dan 10. Jetzt beim Testsieger bestellen! Kwaliteit voor lage prijs. Bestel simpel en snel jouw struiken. Hoe zit het met verpotten?


Nu kun je de hortensia gewoon verplaatsen naar een grotere pot met wat potgrond en meststoffen.

Wil je je oude pot behouden? Dan kun je de hortensia kleiner maken: Haal de hortensia uit de pot. Een hortensia voor balkon of terras. Als u de hortensia in een pot of teil wilt plaatsen, voor balkon of terras, is het verstandig altijd een pot, teil of kuip te kiezen van voldoende omvang. Dit niet alleen voor de wortelvorming, maar ook vanwege de grotere watervoorraad.


Om hortensia te verplaatsen moet je de plant eerst helemaal uitgraven, totdat de kluit ongeveer even groot is als de plant zelf. Het nieuwe plantgat moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit. Kortode hortensia wil je verplaatsen of verplanten naar een andere plek in je tuin.

In dit artikel vertel ik je hoe en wanneer je het beste een hortensia kunt verplaatsen. Daarbij geef ik tips om het verplanten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat verhoogt de aangroeikans van de hydrangea. Wanneer mag je een hortensia snoeien en verplaatsen ? Nu of juist pas in het voorjaar? Gister vertelde iemand me dat ik de stengels waar nu bloemen in zitten moet afknippen, dan zou hij volgend jaar op andere takken bloeien.


Hosta's verplanten - tuin - tuin. Hortensia Annabel - tuin. De plant heeft vaak een gigantisch wortelpakket en zorg dat je de wortels zover uitgraaft als de plant groot is. Als het uitgraven klaar is, zorg je dat je een gat graaft op de nieuw plek. De beste tijd om een hortensia te verplaatsen is in maart of april.


Gedurende deze periode is het wortelstelsel van de plant nog niet echt actief. Dat is van belang omdat de hortensia een gevoelig wortelstelsel heeft dat bij het verplanten beslist schade gaat oplopen. Dan verplant je haar toch gewoon.


Het beste is de hortensia in maart of april te verplaatsen. Graaf de hortensia uit en doe dit ruim van de plant af. De kluit mag namelijk best net zo groot zijn als de hortensia zelf.


Een plekje in de halfschaduw is bij zulke hoge temperaturen ideaal.

In elk geval is de hete middagzon af te raden. De bloemen van een hortensia zijn misschien wat klein, de volledige plant kan ongelofelijk groot worden. Je graaft de hortensia behoorlijk ruim uit. Ideaal dus voor veel kleur in de border en bij die kleur kun je zelfs de natuur een handje helpen door zelf te bepalen of de plant roze of blauw gaat bloeien. Hij is nu rondom ongeveer 1. Het is een heel zachte winter en heel vaak temperaturen van en meer graden.


Het wordt hier in Frankrijk waar ik woon ook zeker geen noemenswaardige vorst meer verwacht. De Rhododendron Verplaatsen. Het is je misschien al opgevallen dat we het zowel over de rododendron als de Rhododendron hebben.


Rododendron (zonder h) is de Nederlandse naam voor deze plant die van de Latijnse naam Rhododendron is afgeleid. De naam Rhododendron is op zijn beurt afgeleid van het oud-Griekse rhodos (roos) en dendron (boom). Wintergroene jongens vanaf eind september en de bladverliezers vanaf oktober, zo'n beetje. Jurgen laat zien hoe je dit doet.


Als je groene tuinvrienden in rust zijn. Met de juiste verzorging, vooral voor de wortelkluit, is dit dan ook geen enkel probleem. Bomen of struiken die al jaren op dezelfde plaats staan, kunnen beter niet verplant worden. Het wortelgestel heeft zich dan al zo uitgebreid en zit soms zo diep, dat verplaatsen te veel schade aan de wortels zal veroorzaken.


Ze bloeien jaar na jaar en kunnen elke tuin voorzien van de broodnodige kleur. Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten.


Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.