donderdag 11 januari 2018

Vliegjes in potgrond bestrijden

Potgrond van alle merken op beslist. Wij hebben verschillende grondsoorten van Pokon en ECOstyle. Hét online tuincentrum met meer dan 10.


Rouwvliegjes in je planten bestrijden – weg met die zwarte vliegjes De laatste tijd spotte ik de nodige zwarte vliegjes rondom mijn planten. De zogenoemde rouwvliegjes vliegen om de bladeren, vermenigvuldigen zich bij de wortels en ze zitten op de aarde bij de planten in de pot.

De vliegjes gedijen het best in natte grond dus liever even zo weinig mogelijk water geven. Vang de volwassen vliegen met bakjes rode wijn. In principe is dit natuurlijk niet echt nodig als je de larven goed gaat bestrijden.


De volwassen vliegjes leven namelijk maar enkele dagen. Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.


Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen. Géén lastige kleine zwarte vliegjes meer en ook geen gekrioel van kleine larfjes in de potgrond van de kamerplanten meer.

Geen planten die ziek lijken en waar u geen idee van hebt waardoor dat nu zou kunnen komen. Kijk aan de onderkant van de pot of daar vliegjes of wellicht larven te zien zijn. Eventuele zichtbare vliegjes en larven kun je direct verwijderen. Geen vliegjes of larven te vinden in (de buurt) de planten, wellicht dat je toch last hebt van fruitvliegjes.


Heb je de plant water gegeven en de vliegjes blijven zitten, dan heb je waarschijnlijk toch fruitvliegjes in je plant. Om de fruitvliegjes te bestrijden , haal dan als eerste alle blaadjes, die van de plant afgevallen zijn, weg. Zet vervolgens een fruitvliegval naast de pot.


De larven die uit die uitjes komen, smullen van (rottende) wortels van planten. Dus mocht je denken: ach, wat kan zo’n vliegje nu kwaad? Als je pech hebt eten de larven de onderkant van je plant weg en gaat hij dood.


Om de vliegjes te kunnen bestrijden is het van belang om eerst te bepalen of de insecten fruitvliegjes of rouwvliegjes zijn. Wanneer de insecten rondom planten vliegen en je geen insecten in de buurt van je fruit hebt, heb je grote kans dat het rouwvliegjes zijn. Alle potgrond vind je op beslist.


Bestel simpel en snel jouw tuinaarde. Overlast door kleine vliegjes in huis is eerder irritant en onhygiënisch dan dat ze echt gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een plaag van vliegjes moet echter wel bestreden worden.

De kleine vliegjes zitten over op en vliegen heen en weer. Hierdoor kunnen ze bacteriën verspreiden. Grote kans dat dit de varenrouwmug is. Ook wel rouwvarenmug genoemd) Ze leggen hun eitjes in potgrond waar vervolgens larven uitkomen. Deze vreten aan de wortels en stengels van vooral jonge plantjes.


Gelukkig zijn ze makkelijk te bestrijden. Het vliegje heeft hierdoor geen bodem meer om eitjes in te leggen. Na enkele weken (als er geen vliegjes meer zijn) kan je dan dat speelzand (vb. wit zand) weer verwijderen.


Check wel dat je dan bijvult met goede potgrond hebt, anders loop je kans opnieuw hét hotel voor de vliegjes te zijn ! Kwaliteitspotgronden van DCM zijn uitmuntende, gebruiksklare potgronden van professionele kwaliteit, geschikt voor het in- en verpotten van allerlei planten, zowel in huis als in de tuin. Deze potgronden zijn steeds samengesteld uit hoogwaardige veensoorten en extra grondstoffen. Haal de planten uit hun pot, maak de wortels goed schoon, sop de pot uit en zet je plant in nieuwe potgrond.


Gebruik bij voorkeur een binnenpot met gaten, zo kan overtollig water weglopen en heb je minder kans dat de potgrond te vochtig wordt. Het zijn WEL fruitvliegjes, ik heb een restaurant geha onderin de kelder stonden de lege flessen zoals chocomel en koffieroom, uit de chocomel komen de bruine vliegjes en uit koffiemelk komen witte vliegjes. Ik heb het bestreden met een Vapona product, het is niet schadelijk voor mensen, elke dag in buurt kan ik niet aanraden.


Fruitvliegjes verdrijven of bestrijden. Hier enkele tips waarbij we geen gebruik maken van chemicaliën: Check of er geen rottende voeding aanwezig is en verwijder dit indien dit wel het geval is. Het is heel goed mogelijk dat er zich vliegjes ontwikkelen in potgrond , dit zijn echter geen latrinevliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.