maandag 16 maart 2020

Verticuteren met hark

Alle harken vind je op beslist. Bestel simpel en snel jouw tuingereedschap. Altijd de beste deal voor jou. Shop direct online op beslist.


Waarom moet u het gazon verticuteren ? Een belangrijke voorwaarde van het gras om goed te kunnen groeien is, dat de wortels van het gras zuurstof krijgen.

Afhankelijk van de grootte van het gazon kunt u ervoor kiezen om met de hand of machinaal te verticuteren. Met de hand of machinaal verticuteren. Het spreekt voor zich dat machinaal een stuk sneller gaat en minder arbeidsintensief is.


Maar met een klein gazon gaat het ook met een verticuteer hark. Voor zulke harken gebruik je eerst de grove en daarna de fijne kant. Maai voordat je gaat verticuteren met de hand eerst het gras zo kort mogelijk. Als het gras korter is, zal het verticuteren namelijk een stuk makkelijker zijn.


Een verticuteerhark is een hark om te verticuteren.

Bij een kleiner grasperk kan je best een verticuteerhark gebruiken. Bij een sterk vervilt gazon zul je het in twee stappen moeten doen: één maal verticuteren in de lengte en één maal in de breedte (of schuin). Door te verticuteren in twee richtingen haal je het meeste mos uit het gazon en raakt de bodem goed verlucht. Na het verticuteren kun je het afval met een hark verwijderen.


Daarom is het belangrijk om het gazon minstens een keer per jaar te verticuteren. Het beste is om dit in het voorjaar te doen. Er zijn ook modellen met wieltjes, deze kostten minder kracht.


Met alleen een grashark bereik je niets en met een gewone hark is het werk zwaar en eveneens niet toerijkend. De verticuteerder laat de viltlaag bovenop de gazon achter. Deze kan je ofwel opharken of je kan deze met de grasmaaier wegmaaien.


Een handverticuteerder Dit is een soort hark die voorzien is van messen. Dan groeit het gazon hard en herstelt het zich snel van een verticuteerbeurt. Verticuteren doe je in het voorjaar, ongeveer in april. Als na een slechte zomer het gazon weer veel mos heeft dan kun je in september nog een keer verticuteren , bijzaaien en bemesten.


Met een bladhark kan je het mos en grasresten bij elkaar harken en van het afval verwijderen. Schrik niet, want er kan erg veel afval komen! We raden aan om het gazon door te zaaien met graszaad en te bemesten met gazon start.


Je gelooft het vast niet, maar toch voldoet DCM Microgazon Plus aan deze voorwaarden.

U kunt verticuteren met handgereedschap zoals een verticuteer hark maar voor grotere gebieden is het verstandig om een verticuteer machine te huren of te kopen. Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kun je het beste een verticuteermachine gebruiken. Bij een heuvel of een schuine graswal kun je verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken.


Daarna kun je met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Wie niet wil verticuteren kan gebruik maken van speciale meststoffen met een meervoudige werking. Deze bevatten micro-organismen in gevriesdroogde toestand die actief worden na het uitstrooien. Gelukkig bestaan er gereedschappen die het verticuteren makkelijker maken.


Ook niet met een gewone hark. Dat lukt je alleen maar met een verticuteerhark. Gezien de oppervlakte van je gazonnetje zou ik liever een verticuteerhark kopen dan een verticuteermachine huren. ZOnde van het geld voor een dergelijke oppervlakte. Hark na het verticuteren de dode mossen uit het gazon.


Om het gazon weer in topconditie te krijgen, dien je de kale plekken bij te zaaien met graszaad en het gazon te bemesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.