dinsdag 13 september 2016

Wanneer koemest strooien

Bomen, struiken, vaste planten en vaak ook nog een gazon. Al deze natuurlijke elementen vragen om hun eigen specifieke verzorging. Maar wanneer moeten we het gras bemesten? Koemestkorrels zijn 1 organisch.


In gedroogde vorm is het geperst in korrels die oplossen als ze nat worden.

Gazon: Strooi in april een gemengde organische mest en bemest het gazon vanaf eind april (tot eind augustus) maandelijks met KAS of een andere meststof die veel stikstof bevat. Je kunt ook beginnen met een speciale gazonmest volgens een stappenplan. Lees meer bij gazon bemesten. Zoals nu naar een bloeiende tuin of wegbermen vol fluitenkrui een overdadig paars, zondoorstoofd heidelandschap of één enkele, verrukkelijk geurende, versgeplukte roos.


Voordat het gazon bemest moet worden is het verstandig deze eerst te bekalken, de tijd wanneer u dit doet maakt niet zoveel uit. In het najaar is het slim jaarlijks kalk over het gazon te strooien. Wanneer moet ik kalk strooien ?

Kalk pakt mosgroei aan en zorgt ervoor dat het gras weer fris en groen wordt. Het middel zorgt ervoor dat bemesting beter zijn werk kan doen. Kalk strooien doe je in het najaar nadat je de laatste keer het gazon. Dat wil zeggen dat als je met enige regelmaat kalk op je gazon strooit de zuurgraad van de bodem goed blijft en mossen er nooit op kunnen groeien. Handig om te weten als je graag een grasgroen gazon wilt houden.


Op elk gazon moet je minimaal keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Hier is een heel belangrijke reden voor. Kalk is namelijk bedoeld om de planten de mogelijkheid te bieden meststoffen goed op te nemen. Omdat in de kleine wei een tractor met injectieaparraat bijna niet uit de weg kan, heb ik koemestkorrel gehaald.


Maar nu vraag ik mij af wanneer ik dat het best op de wei kan uitstrooien. Iemand die een idee heeft? De beste periode om je tuin te bemesten is in het voorjaar. Dan beginnen de planten zich weer te ontwikkelen en kunnen ze wel wat hulp gebruiken.


In de zomer vertraagt de groei om in het najaar helemaal stil te vallen. Stop daarom met het toedienen van voedingsstoffen in de herfst en winter. Er zijn organische en kunstmeststoffen verkrijgbaar.

Gebruik bij voorkeur een organische meststof. Een organische meststof verbetert namelijk het bodemleven in uw tuin. Sommige mensen gebruiken in plaats van coniferenmest gedroogde koemest. Ook deze mest kan prima worden gebruikt.


Je zou nu kunnen kiezen voor kalkamonsalpeter. Die werkt ook bij lage themperaturen. Wel heel goed verdelen anders krijg je brandplekken in je gazon.


Hierna strooi je in begin mei een goede organische mest (geen koemest ), een mest waar kippenmest en bloed en beendermeel in zit. Als er bijvoorbeeld kilo mest over de tuin moet worden gestrooi begin dan eerst met kilo. Als je niet uitkomt is er teveel gestrooid.


Gelijk koemest erbij strooien is niet de bedoeling. Kalk en koemest werken elkaar tegen. Daarom moet er ook altijd een periode tussen deze twee zitten zodat de kalk opgelost is en daarna de koemest pas strooien bij de druivenstruik. Een behandeling tegen galmijt en luizen in de druif bestaat inderdaad. Ik heb cacaodoppen liggen in mijn borders, kan ik dat daar gewoon overstrooien of moet ik die rond iedere plant aan de kant doen en er dan wat gooien?


Gele bladranden wijst op meststofgebrek. Zoals gezegd heeft Buxus veel meststoffen nodig en vooral Magnesium. Roodbruine bladeren wijzen op een té natte ondergrond met als gevolg slechte wortels. Gemiddeld gebruik je ongeveer één kilo per m2.


Is je gazon droog tijdens het bemesten, sproei het dan daarna om te zorgen dat de meststoffen goed in de bodem terecht komen (of zorg ervoor dat je de weerberichten in de gaten houdt en strooi het een paar uur voordat het begint te regenen). Omdat veel planten nog moeten gaan uitlopen en het blad dus nog niet aan de planten zit, is het nu nog erg gemakkelijk om de mestkorrels rondom de planten te strooien. Zo strooi je minder snel mestkorrels in de plant wat de kans op bladverbranding verkleint.


Herhaal deze bemesting vervolgens in de zomer nog een keer. AVEVE Gedroogde koemest is een organisch bodemverbeterend middel dat bij regelmatig inwerken in de bodem de planten van een gezonde basisbemesting voorziet. Bovendien wordt de grond aangerijkt met organische stof.


Deze organische stof wordt door het bodemleven omgezet in humus. Humus verbetert de structuur en het vochthoudend vermogen van de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.