maandag 12 september 2016

Osmose herkennen

Als deze blazen doorgeprikt worden komt er een soms wat plakkerige vloeistof met een zure, azijnachtige geur vrij. Toen ik het kocht stond het al enkele maanden op de kant,en was er geen blaasje te zien. Osmose Herkennen Polyester boot. Echter,na een seizoen varen schip er weer uitgehaald voor de winterstalling, en toen bleek dat het onderwaterschip van voor tot achter onder de blaasjes zat. Afijn, schip in de loods gezet, en met veel moeite (en uren) de gelcoat verwijderd.


Tip: ook bilgewater kan osmose veroorzaken!

Als er blazen op de romp zitten duidt dat meestal op osmose en moet u het onmiddellijk laten onderzoeken. Wanneer er vocht achter de blazen zit, kan dat op een probleem duiden. Het vocht heeft een doordringende azijnachtige geur. Blaasvorming op het onderwaterschip betekent vaak osmose. Deze blazen variëren in grote van een speldenkop tot enkele tientallen centimeters.


Het formaat van de blaasjes kan enorm verschillen. Wanneer de druk op een blaasje te groot wordt, kan deze knappen. Dit kan ook het laminaat van uw boot aantasten.

Een veld bultjes onder de boot waar je met je nagel doorprikt, betekent al snel een ingrijpende reparatie van het onderwaterschip. De opbouw en het dek kunnen ook een osmoseprobleem hebben. In dit geval is het belangrijk om meteen uit te zoeken met welke osmoseverschijnselen je te maken hebt.


Een blaas kan erg in grootte variëren. De minst erge variant is ng. Water kan wel vrij in en uit de cel vloeien, maar opgeloste zouten, proteïnen en andere stoffen, kunnen dat niet. Veel biologische processen zijn erop gericht om deze scheiding tot stand te brengen en in stand te houden.


Hierdoor neemt het laminaat van de boot als een spons water op. Wat is osmose bij polyester jachten en boten. Bij een vezel versterkte kunststof jacht (o.a. Polyester) wordt de term “ osmose ” algemeen gebruikt voor een aantal problemen in het onderwaterschip. Het verschijnsel osmose is vaak te herkennen aan blaasjes of grotere blazen op de romp.


Niet alleen veroorzaakt water buiten de romp osmose , ook water binnen de romp, bijvoorbeeld water uit een tank of bilge water kan osmose veroorzaken. Gelukkig betekent niet dat elk blaasje ook inderdaad op osmose duidt. Ook het toegepaste kunststof en glasvezelmat zijn van invloed op het osmoseproces. Vinylester en epoxyharsen hebben een betere dichtheid en zullen daardoor minder makkelijk osmose ontwikkelen. Dit is namelijk zeer bepalend voor eventuele herstelkosten.


Het meest voorkomende symptoom is blaasvorming. Een beknopte uitleg van het hoe en waaroEen polyester schip bestaat uit een mengsel van glasweefsels, uitgehard hars, niet (volledig) uitgehard hars, een restant aan vluchtige stoffen en luchtholtes, aan één kant afgedekt met een beschermende gelcoat.

Dit geheel wordt het laminaat genoemd. Van Gestel Horeca heeft verschillende osmose apparaten in het assortiment. De installaties zijn voorzien van praktische, moderne designs.


Onze osmose -installaties zijn ervoor gemaakt om op verschillende soorten vaatwasmachines aan te sluiten. Het water wat uit de osmose installatie komt, wordt gebruikt om uw vaat mee schoon te maken. Vaak zie je de afkorting RO voorbij komen. Voor het gemak noemen we het gewoon osmose in dit artikel.


Dit is waarom wij het aanbrengen van een epoxy bescherming aanraden, zelfs op een nieuwe boot. Technisch gezien is het van belang welke vorm of fase van osmose is vastgesteld. Dit bepaalt in belangrijke mate de hoogte van eventuele herstelkosten. Zoals al eerder door mij opgemerkt, osmose treedt eigenljik alleen in de glasmat-laag vlak onder de gelcoat op.


Deze laag heeft geen mechanische functie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.