maandag 18 juni 2018

Snoeien abrikoos

Bountiful Abrikozen 5gram voor 21. Abrikoos : beschrijving, teelt, verzorging en snoeien In dit artikel uit de serie makkelijke moestuinalles over de abrikozenboom, Prunus Armeniaca. Hoe kweek je de abrikoos , waar kun je ze het beste planten en hoe abrikozenbomen te snoeien. Indien toch enige snoei nodig is, dan is het aanbevolen snoeitijdstip tussen mei en augustus. Dus snoeien terwijl de abrikozenbomen bladeren hebben.


Bij de meeste steenfruitsoorten is dit het beste ogenblik.

Verwijder te laag afhangende takken. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Jonge abrikozen kunt u (ook in maart) wat verder terug snoeien. Snoeien tussen maart en juni. Bij oudere abrikozen kunt u ook wel wat verder terug snoeien , maar het is het beste om dat pas in juni te doen.


Bij fruitbomen is het de bedoeling om de zijscheuten te snoeien. Daar moeten dan de vruchten aan komen. Strak in vorm gesnoeide struiken spelen een belangrijke rol in veel tuinontwerpen.


Om een snoeivorm in model te houden is het belangrijk regelmatig te snoeien.

Soms is het gewoon nodig om een boom te snoeien omdat deze anders te groot wordt en te veel ruimte gaat innemen. Uiteraard haal je ook zieke, dode en kruisende takken weg. Dan kun je die het best kant-en. Perzik draagt vrucht op takken van het vorig jaar en abrikoos op zowel als jarig hout.


Op veel sites wordt aangebovolen om taksnoei toe te passen tussen april en juli. Tijdens de bloei zou de beste tijd zijn. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen.


In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. De abrikoos is (net als de abrikoos ) erg gevoelig voor krulziekte, veroorzaakt door de schimmel Taphrina deformans. Steenfruit mag men enkel snoeien tussen half april en half september.


Zomersnoei geeft een meer compactere en mooiere groeivorm. Men kan deze zomersnoei toepassen bij steenfruit (pruim, perzik, abrikoos , kersen,.) en bij pitfruit (appel, peer). Maart is een gunstige tijd om jonge bomen te snoeien.


Door goed te snoeien kan de boom een krachtige kroon met drie tot vier hoofdtakken ontwikkelen. Het voorjaar is een goede tijd om abrikozen bomen te planten. Verdeel na de bloei compost over de wortelzone van de boom.


Daardoor wordt de boom regelmatig voorzien van voedingsstoffen. Pruimen, kersen, perziken en abrikozen en andere steenvruchten snoei je direct na de pluk, van augustus tot half september.

Als een abrikoos rijp is kun je het vruchtvlees eenvoudig van de pit verwijderen. De schil Abrikozen hebben meestal een gele of oranje kleur. Vermijd om te snoeien wanneer de bomen bloeien of vlak na het bloeien, want dit kan slecht zijn voor de nieuwe aangroei. Abrikozen kunnen ook worden gedroog worden vermengd in jam of worden toegevoegd aan gerechten. Niet alleen de smaak is een reden om deze fruitsoort te eten.


De gezondheidsvoordelen van abrikozen. Het eten van abrikozen kan de volgende voordelen opleveren: 1. Het jaarlijks snoeien van perzikbomen en waaiervormen is nuttig om de bomen gezon groeikrachtig en in een mooie vorm te houden. Door oudere perzikbomen te snoeien worden ze verjongd en blijven ze langer leven.


Door te snoeien komt er meer licht onderin de boom, zodat daar ook bloemen en vruchten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.