woensdag 20 juli 2016

Soorten leilindes

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. De leilinden daarentegen hebben een gelijkmatigere groei. Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten.


Daarnaast dienen ze ook als decoratie. Ontdek hier hoe je leibomen plant en welke soorten het meest geschikt zijn. Populaire leibomen om te planten.

Alle soorten leilinden lijken, zeker voor een leek, sterk op elkaar, het zijn meer de eigenschappen die het verschil maken. Dit zijn de bekendste soorten. Tegenwoordig zijn er meer bomen die geleid kunnen worden zoals: Leibeuk, Leimagnolia, Leisierpeer en Leiamberboom. Hiermee wordt de stamomtrek in centimeters weergegeven. Dit wordt gemeten op ongeveer een meter hoogte.


Bij een leilinde zijn de takken naar een richting geleid. U moet de leilinden jaarlijks terugsnoeien tot op de gesteltakken of liggers. Leilinden worden ook gebruikt om als een wind- of zonnescherm te dienen.


Dit laatste doet men vaak bij fruitbomen.

Het is niet alleen de leilinde die als leiboom gebruikt kan worden. Soorten in alle geuren en kleuren. In deze categorie vindt u allerlei soorten en maten leibomen. Van de bekende leilinde en de leiplataan tot de lei-amberboom en de sierlijke lei sierappel.


Carpinus betulus en Acer Campestre als leiboom staat bekend om ook op de minder vruchtbare gronden toch te kunnen groeien. Daat geldt ook voor de Plataan. Leilindes geven met hun grote blad schaduw en beschutting aan een huis. Leibomen planten heeft dus veel voordelen, zo kun je ze plenten en snoeien.


Je hoeft dus niet elke tak afzonderlijk weg te snoeien tot op de horizontale armen. Er is dus veel minder werk aan dit type leibomen. Hier kun je helaas niet veel aan doen, zeker niet als het grote bomen zijn.


De vertakkingen worden tegen het frame geleid. De boom krijgt geen ernstige schade en groeit hier snel overheen. De soorten die gebruikt worden als leilinden zijn minder vatbaar voor luizen dan andere soorten linden.


Lindebladwesp De Lindebladwesp is een klein insect dat het blad van de linde gebruikt voor zijn larven. Ruim hectare vormgesnoeide bomen en planten (9m2), meer dan soorten leibomen en tot jaar oude vormbomen en tuinbonsai. Welke soorten leibomen kunt u vinden op onze website?


Ten eerste maken wij een onderscheid tussen versgeleide en voorgeleide leibomen. Versgeleide leibomen zijn voorbereid en geheel klaargemaakt om uiteindelijk een leiboom te kunnen worden, maar ze moeten nog verder groeien in uw tuin.

Een Leilinde, Tilia Europaea Pallida, is een van de oudste soorten Leibomen. De boom is een echte aanwinst in uw tuin en staat prachtig in elke soort buitenruimte. De Leilinde groeit op iedere grond en werd vroeger veel aangeplant bij boerderijen en statige woningen als bescherming tegen zon en wind. Met speciaal gekweekte vorm- en leibomen hoeft dat niet meer.


Hun populariteit groeit dan ook snel. Ook doordat ze met hun strakke vormen zo perfect in moderne én klassieke tuinen passen. Deze soorten zijn gedeeltelijk bladhouden meestal blijft het dorre blad op de boom hangen tot het nieuwe verschijnt maar bij zachte winters blijven de bladeren ook groen tijdens de winter. Deze eik draagt mooie langwerpige eikels.


We bieden deze boom aan in hoogstam en in lage schermvormen. Quercus hispanica wordt soms verward met Quercus ilex. Wij leveren u alleen de allerbeste (eerste) kwaliteit leilinden direct vanuit onze eigen kwekerij tegen de scherpste prijs. Bekijk hieronder alle soorten lindebomen en koop uw leilinde online bij de bomenshop. Het grootste verschil zit hem in het soort die wordt gebruikt als leiboom of leilinde.


Eiken, sierboom soorten , platanen en zelfs laurieren kunnen worden gebruikt als leiboom of leilinde. Er zijn erg veel verschillende leibomen en leilindes. Fruitbomen die gevormd zijn tot leilinde bestaan ook. Het gebruik bij oude boerderijen en landelijke woningen zien we al van oudsher.


Deze werden toen als wind en zonnescherm gebruikt. Door de frisse bladeren bleven op warme dagen de huizen koel door de zonneschermen van Leilinden. Voor deze klanten kweken wij oud meerjarig voorgeleide Leilinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.