donderdag 8 juni 2017

Helleborus binnenshuis

Wie met de kerst op vakantie gaat, kan na terugkomst nog volop genieten van de kerstroos. In al haar veelzijdigheid overbrugt deze winterbloeier de periode van de feestdagen tot het. Kalkrijke gron zoals kleigron is ideaal. Meng op zandgrond compost of bladaarde door de gron en sluit af met een handje kalk.


Het is en blijft een tuinplant die een koele plek nodig heeft. Letterlijk vertaal betekent helleborus zoiets als dodelijk voedsel.

Deze naam is niet toevallig, want de helleborus is namelijk giftig. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over uw huisdieren. De planten zijn giftig, houd daar dus rekening mee als je een bloem of bladeren afknipt. De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest.


Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in. Een volwassen helleborus orientalis-hybride kan vermeerderd worden door de plant te scheuren. Daar ben ik het helemaal mee eens, want wat is het toch een prachtige plant.


Alle planten doen het zeer goed in de halfschaduw.

De meest bekende – de kerstroos – wordt al eeuwen gekweekt, andere zijn pas sinds een of meer decennia door de kwekers ontdekt. Uit deze kruisingen komen bijzondere kinderen voort. Daarom kun je er niet genoeg van krijgen. Kwekerij Verboom is gespecialiseerd in het kweken van prachtige winterplanten. Ontdek hier hoe je deze wintergroene vaste plant moet planten.


Tijdens hun bloei in de winter hebben ze een vochtige bodem nodig die het water niet mag ophopen. Het sterke zusje van de kerstroos bloeit daarnaast extra vroeg. Vorstvrij is belangrijk voor de wortelvorming en niet bevriezen van de plant. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.


De helleborus kan je terugvinden in verschillende groottes en variƫteiten. Hieronder vind je al onze soorten van de helleborus. Daarnaast vormen ze een gemakkelijke potplant voor binnenshuis of om het terras of balkon op te fleuren. Wist je dat de helleborus het ook binnenshuis heel goed doet?


In dit kerststuk op een dienblad komt hij erg goed tot zijn recht. En als de plant is uitgebloei dan kan hij buiten in de volle grond weer verder groeien. De kerstroos bloeit van januari tot en met april met groenwitte bloemen die later roze uitbloeien.


Voor net ontluikende helleborussen pakt dat meestal niet zo goed uit. Bij vorst gaan ze tijdelijk slap hangen, maar zodra de temperaturen weer omhoog gaan, richten ze zich weer fier omhoog.

Hang ze voor een raam of midden in een kamer. Er zijn een aantal kamerplanten die in staat zijn de lucht binnenshuis te zuiveren. Maar welke planten zijn nu het beste voor het leefklimaat in je huis?


De lepelplant is een plant die het meest zijn best doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Helleborussen kunnen veel vorst verdragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.