woensdag 28 juni 2017

Snoeien kers

Snoeien kers

Coolblue: Alles voor een glimlach. Specialistisch advies nodig? Landen waar veel kersen geteeld worden zijn Griekenlan Italië, Frankrijk en ook België.


De zoete kers of Kriek komt ook wel (verwilderd) voor in Zuid-Limburg. Meikers is een kruising tussen de zoete en de zure kers. Naast deze voordelen van snoeien , is het snoeien van de kersenboom ook erg belangrijk bij het tegengaan van ziektes. Zieke takken moeten bijvoorbeeld afgeknipt worden om te voorkomen dat de boom in zijn geheel doodgaat. Wanneer kersenboom snoeien.


Snoeien kan het beste in augustus, een aantal weken na de oogst, gebeuren. Ook op de harttak mogen zijtakken worden gevorm hoog genoeg zodat er nog genoeg lichtinval is voor de gesteltakken. Kersen moet je snoeien na de oogst, in die periode genezen de snoeiwonden beter dan in de winterperiode. Zoete kersen dragen vruchten op het uiteinde van de jonge twijgen.


Een jaarlijkse verjongingssnoei om de boom gezond en groeikrachtig te houden. Dode twijgen (tak- en bloesemsterfte) moeten regelmatig weggenomen worden. Een kersenboom snoeien vereist kennis van de kersenboom.


Volg de volgende tips om te zorgen dat uw kersenboom gezond blijft en mooie kersen produceert. De Japanse sierkers heeft geen snoei nodig. Als je de boom voldoende groeiruimte geeft dan hoef je alleen eventuele dode takken te verwijderen.


Ook wilde scheuten aan de voet van de stam dienen verwijderd te worden. Mocht je de boom willen snoeien , doe dit dan direct na de bloei, in juni. Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen , perziken en abrikozen.


In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Snoei een kersenboom niet voordat hij dat jaar fruit geproduceerd heeft. Anders heb je geen kersen tot het volgende jaar. Als je dat niet gebruikt, zullen de kwetsbare, net gesnoeide takken vatbaar zijn voor ziektes en schimmels. Kersenbomen worden in de herfst of liefst de winter gesnoeid.


De sapstromen in loofbomen komen door het koude weer nagenoeg tot stilstand waardoor de bomen weinig vocht verliezen bij het snoeien. De kerselaar is gevoelig voor ziektes en infecties en kun je dus beter niet in TE koude periodes snoeien. Snoei niet bij regen of vochtig weer, en gebruik goede entwas of wondbalsem na het snoeien. Snoei pruim, kers en sierkers na de oogst Bomen snoei je meestal ’s winters, maar Prunus -soorten als pruimen, kersen en sierkersen snoei je juist terwijl ze volop in blad staan. Ze zijn namelijk gevoelig voor gomziekte en loodglans, die in de winter makkelijk toeslaan omdat de snoeiwonden dan traag sluiten.


Daarom is snoeien een handig stuurmiddel. Door de vroege bloei, is schade door lentenachtvorst mogelijk. Bij kersen is kruisbestuiving meestal noodzakelijk. Het bestuivend ras moet gelijk bloemen met het hoofdras.


Oost-Indische kers vermeerderen. Deze eenjarige plant zaait zichzelf uit en komt elk jaar weer terug. Je kunt ook de zaad verzamelen en ze begin april binnenhuis zaaien. Begin mei kunnen ze naar buiten. Verder wordt er eigenlijk meer een onderhoudsnoei toegepast: - wildopslag steeds zo ver mogelijk terug snoeien.


Welkom in de kersenboomgaard van de familie Hakkert. Arie Hakkert legt in het filmpje het belang van. Ook leibomen verdragen de snoei , en dit tot in maart, al moet je altijd goed kijken naar hoe het seizoen evolueert.


Zure kersen dragen vruchten op jonge twijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.