woensdag 22 juni 2016

Knoflook kweken binnen

Door een teentje knoflook te planten komt na enige tijd een nieuwe knoflookplant tevoorschijn. Beste plek om knoflook te kweken. Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten.


Als je binnen knoflook gaat kweken , dan is het belangrijk dat de pot met knoflook op een zonnig plekje neerzet. Zet de pot bijvoorbeeld achter een raam zodat je eigenlijk knoflook aan het kweken bent in een kas.

Ook als je de knoflook buiten gaat kweken kun je deze het beste op een warm plekje in de zon neerzetten. Zelfs uit een bloembak valt te oogsten. Veel groenten worden gezaai maar bij knoflook plant je de tenen. Schrijvers van artikelen over groenteteelt benadrukken altijd dat je vooral gecertificeerd plantgoed moet kopen.


Lees alles over het zaaien, verzorgen en oogsten van een knoflookplant aan de hand van een stappenplan. Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, een mooie tijd om knoflook te kweken ! Het kweken van knoflook vraagt niet om expertise of groene vingers.

De planten hebben namelijk amper verzorging nodig. Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek. Houd de grond licht vochtig. Toch heeft het zijn eigen uitgesproken smaak die wonderen kan verrichten in de keuken.


Zelf knoflook kweken Niets is lekkerder dan knoflook uit de eigen tuin. Het heeft een andere smaak, is langer houdbaar en het is heel leuk om het zelf te kweken. De beste tijd om knoflook te planten is oktober, maar ook in maart is het geen enkel probleem om de teentjes te planten. Neem na het oogsten je knoflook meteen mee naar binnen , borstel het vuil weg en bewaar het op een koele, droge plaats. Verschillende soorten knoflook.


Wereldwijd worden meer dan 3soorten knoflook verbouwd. De Amerikaanse knoflook , met de witte, papierachtige huid en sterke smaak is een van de meest voorkomende soorten. Dek deze af met folie (of zet hem in een kleine kweekkas). Binnen een paar weken zullen er kleine plantjes ontstaan en na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten.


Romaine sla kweken is net zo simpel als bij bosui: bewaar de onderkant van het bosje sla en zet het in een laagje water dat je iedere week ververst.

Ik kweek al jaren knoflook in de kas, wat een vroege maar zeer goede oogst geeft. Van de oogst bewaar ik een aantal bollen en zet de teentjes ult. Wel opletten dat je een franse of spaanse soort kiest die kunnen met ons klimaat. Verder houdt knoflook ervan om een koude periode door te maken dus hoef je ze niet binnen te zetten.


Koop verse knoflook en haal de kloven uit elkaar (ieder teentje wordt uiteindelijk één nieuw plantje). Een plekje in de zon en de grond goed vochtig houden. Weten wat er gebeurd als je knoflook teentjes uit de supermarkt in de grond.


Misschien is het leuk om te laten zien hoe knoflook na de winter weer aan de groei komt. Op de fotocollage hieronder zie je foto’s van dezelfde knofloken in een jaar: Links zie je boven de knoflook in de winter (in de sneeuw zelfs). Kruiden Om Binnen Te Kweken. Je kunt een verscheidenheid aan kruiden binnenshuis kweken.


Hieronder vind je een lijst met de meest bekend en iets minder bekende kruiden om binnen te kweken en van te genieten. Lees de gebruiksaanwijzing of vraag advies over hoe je de kruidenplantje moet planten en verzorgen. Het begint met het zaaien van de zaden.


Maar omdat knoflookzaad relatief veel tijd nodig heeft om te ontkiemen, planten ongeduldige knoflooktelers liever de teentjes van een knoflookbol. In Nederland en België kun je aardbeien van begin maart tot eind december verbouwen. In de landbouwsector wordt na iedere oogst opnieuw gezaaid. Binnen wiet kweken lijkt op het eerste gezicht wellicht moeilijk, maar dat valt reuze mee als je het in kleine stappen onder verdeelt.


Kies een goede plaats voor je wietplanten. Je zult voor je binnen wietplanten een mooi plekje moeten reserveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.