woensdag 17 mei 2017

Buxus plaag

Hét online tuincentrum met meer dan 20. Past in elke tuin, sterke plant. Het tuincentrum dat thuisbezorgt! Deze rupsen eten de bladeren van de buxus op waardoor de buxusplanten er op vrij korte tijd een heel stuk kaler en bruiner uit zien.


Om kaalvraat te voorkomen is het dan ook belangrijk de plaag al in het rupsenstadium te bestrijden met bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmottenrups.

Buxus van alle merken op beslist. De rupsen van de buxusmot kan u zelfs biologisch aanpakken. Volgens hovenier Bart van der Veen is het echt een plaag. Hij heeft de afgelopen tijd bij flink wat tuinen een buxusstruik moeten verwijderen.


Het probleem is dat mensen het vaak niet meteen herkennen, zegt Bart van der Veen. Je buxus laten recupereren. Bij goede opvolging en de juiste behandeling zullen afgevreten planten recupereren en hoeven ze dus niet te worden verwijderd.

Ik heb geen probleem met de buxus plaag … Ik persoonlijk ben erg blij met de buxus plaag want ik heb een uitgesproken hekel aan die saaie groene bende. Het aanplanten van deze plant getuigt bovendien van snobisme en gebrek aan fantasie. Je kan ook gebruik maken van breedwerkende systemische insecticiden zoals Multisect of For-insect waarbij het product drie weken in de sapstroom blijft waardoor er gedurende die periode geen nieuwe rupsen in de buxus kunnen verschijnen. Het is niet meer de vraag óf de buxusmot zich over Nederland en België zal verspreiden, maar hoe snel dit zal plaatsvinden.


Naar verwachting zal de buxusmot in de meeste Europese landen zijn vernietigende werk doen. Ook Rusland heeft last van een plaag , nadat een besmette Italiaanse buxus geïmporteerd werd voor de Olympische spelen in Sochi. Dus de buxus hoeft niet verwijderd te worden?


Veel tuinliefhebbers denken dat de je buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden alhoewel het soms lastig lijkt.


Volwassen buxusmotten trekken aan op kunstlicht. Welke plagen en ziektes zijn er eigenlijk die het de buxus moeilijk kunnen maken? We bespreken de meest voorkomende.


Er zijn enkele schimmelziekten genaamd ‘volutella’ of ‘cylindrocladium’. Deze schimmels kunnen de buxus binnen zeer korte tijd aantasten.

Bij een te lage zuurgraad is het strooien van kalk noodzakelijk. Een schepje compost onderin het plantgat helpt de heester groeien. Busxus kan zowel in de (half)schaduw als de zon staan. De buxus kan zich herstellen naar mate van geringe aantasting, het probleem is echter dat de buxusmot haar waardplant geen tijd geeft om zich te herstellen. Wat begon als een kleine plaag in het midden van Nederland is uitgeroeid tot een gigantisch probleem in Nederland en België (en de rest van Europa).


Vanaf de eerste dag biedt AllesTegenOngedierte. Dode blaadjes, spinnenwebben of kale takjes aan je buxus ? Welkoop heeft alle oplossingen op voorraad. Bestrijd ze daarom voor het te laat is!


Niet alleen de buxusziekte is een grote plaag in ons land. De buxusrups weet ook zijn weg te vinden en richt grote schade aan. Je kan de buxus op de rupsen controleren en verwijderen.


Daarmee wordt toename van de rupsen voorkomen in de zomer! De rups moet namelijk verpoppen tot een vlinder en tijdens het verpoppen is eten niet mogelijk. Omdat er vaak veel aanwezig zijn (per struik) is het vaak pas te laat te zien dat de buxus een plaag heeft. Wordt je buxus kaalgevreten? Grote kans dat dit het werk van de buxusmot is.


Lees wat je aan de plaag doet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.