woensdag 24 mei 2017

Verzorging lavendel

Zuivere en Gezonde Natuurproducten bestellen! Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. Alles voor jou en je kindje! Vind je baby-uitzet bij Wehkamp.


Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen.

Kies een plek in je tuin waar de plant zeker acht uur per dag in de volle zon staat. Zorg voor beschutting ter bescherming tegen koude wind in de winter. Plant je lavendel bijvoorbeeld naast een muurtje, dit geeft zowel extra warmte als beschutting. Ideaal als heggetje maar ook leuk in een pot op het terras.


Daarbij is lavendel aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Een veelzijdige plant dus! Maar hoe zorg je ervoor dat lavendel er zo mooi mogelijk uit blijft zien?


Er bestaan heel veel soorten lavendel.

Lavendel verzorgen is niet ingewikkeld. Er zijn er ongeveer soorten en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). In de plantenindex vind je meer informatie over de soorten lavendel.


In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je lavendel in potten of bakken plant en daarna verzorgt. Zo geniet je er een hele zomer lang van. Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk.


Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. In dit artikel lees je alles over de verzorging van de lavendel en welke witte soorten er zijn. De beste tijd is toch wel april -aug. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen. Alle lavendel -soorten zijn kalkminnend behalve Lavandula Stoechas.


Plant Lavandula angustifolia daarom met flink wat kalk aan. Help, de lavendel staat er treurig bij in zijn pot op je balkon of terras. We denken dat alle planten zomaar vrolijk voortgroeien in iedere pot of bak.


Ze hebben echt wel wat aandacht nodig.

Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. De oorsprong van de lavendel angustifolia is het Middellandse Zeegebied.


Daar zijn enorme velden te aanschouwen in de omgeving van ‘parfumplaatsen’ zoals Grasse in Frankrijk. Tenslotte draagt het beperkte onderhoud bij aan de populariteit van lavendel. In een pot heeft lavendel genoeg aan om de week een plonsje water.


Aan de verzorging van lavendel zijn verschillende stappen verbonden. Bekijk het overzicht en lees handige tips en adviezen. Dat betekent dat het in de zonnige periode in de zomer soms nodig is om haar meerdere keren per week water te geven!


Controleer af en toe even hoe haar potgrond aanvoelt door je vinger even in de grond te stoppen. Wij adviseren de lavendel twee keer per jaar te snoeien. De eerste maal, in maart, snoeit u de plant tot net boven het kale hout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.