maandag 9 juli 2018

Aardbeien kweken op hoogte

Bestel Hier Online Uw Groentezaden. Snelle levering en tot korting. Boek het OP, Chaweng Beach. Op zoek naar contactgegevens? Vind ze gemakkelijk en snel via Telefoonboek.


Had op een aardbei bericht over aardbeien kweken in isomo bakken een reactie gelezen van een aardbeiteler op pensioen die zijn aardbeibakken verkocht.

Deze bakken hangen op werkhoogte op de zijvleugels, dus los van de gron minder ziektes, makkelijker te plukken en voor onderhoud enzo. Aardbeien doen het namelijk ook heel goed als hangplant. Daarbij kan gekozen worden voor de bekende hanging baskets, maar ook een buizensysteem waarbij rijen planten boven elkaar hangen werkt perfect. Wie gezonde aardbeien wil telen moet zeker en vast een vierjarige vruchtafwisseling respecteren en ervoor zorgen dat de aardbeien ‘s winters geen wateroverlast ondervinden, zelfs niet gedurende korte tijd. Het lijkt wel de voedselbank voor de hongerige vogels en door het stro een lekker warm hotelletje voor alle slakken.


Ik accepteer best wel dat er ook wel eens iets niet lukt, maar de helft van je aardbeien die niet meer te eten zijn, dat gaat me te ver. Er is geen betere manier om kinderen aan te leren dat zoete smaken ook uit de moestuin kunnen komen. Het grote voordeel van een aardbeientoren is dat je aardbeien hoog en droog hangen - dus geen gedoe met stro om te zorgen dat ze niet nat worden en gaan schimmelen.


En je kunt veel meer aardbeien verbouwen op een kleiner oppervlak.

Wie ooit zelfgekweekte aardbeien heeft gegeten, weet hoe lekker die kunnen smaken. Zowel in de volle grond als in een pot of bak kun je prima aardbeien kweken. Zorg voor een zo’n groot mogelijke oogst. Maar als je een hele bak vol hebt, zijn de tips op deze pagina best handig.


Zeker als je voortaan zelf je plantjes wilt kweken. Dat lees je in deze eerdere blogpost over aardbeien. Een bekend probleem is het knikken van de vruchtstengels, waardoor deze niet meer optimaal afrijpen (zgn. kniktrossen). Professioneel worden de bakken over buizen gehangen, maar een houten frame is ook een aardige oplossing, maak deze op ooghoogte, dan kan je daaronder andere gewassen telen!


Makkelijk, snel en veilig boeken! Uw boeking direct bevestigd! Snel en veilig online boeken. Lees echte reviews en boek nu! Snel, eenvoudig, gemakkelijk. Reserveer online, laagste prijzen.


Haal daarvoor het raster weg en verwijder de overbodige planten en ingewaaid onkruid. Je kan aardbeien kweken met zaadjes, maar de makkelijkste manier is om aardbeienplantjes te kopen. Wanneer je die koopt zijn een aantal dingen belangrijk zoals een goede bodem, standplaats (niet in de volle zon en uit de wind), voeden en regelmatig water geven.


Heb jij een goed werkend teeltsysteem om aardbeien in pot te telen (ook voor junidragers) en wil je dit delen met de vele lezers van de nieuwsbrief?

Dit jaar kweek ik aardbeien in Potten en bakken. In het kader van de eetbare tuin heb ik aardbeien in bakken aan de muur gehangen en op het terras gezet. Ik heb het simpel gehouden met eenvoudige beugels en dito bakken. Wij namen eens een emmertje aardbeien in het fietskrat mee naar huis en door het trillen op het fietspad waren de aardbeien thuis al bijna tot jam getrild. Mijn ouders begonnen met het kweken van aardbeien in de volle grond.


Het eerste jaar van aanplanten krijg je nog niet zoveel aardbeien. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder.


Zorg daarom altijd voor jonge nieuw aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.