Een veelvoorkomende ziekte bij de esdoorn is de inktvlekkenziekte. De gewone esdoorn is net zoals veel andere soorten gevoelig voor bladluis. De bomen voor ons huis kleuren steeds roder, zo mooi!
Een goede snoeibeurt geeft de esdoorn een impuls om nieuwe scheuten te maken. Dit kan in februari voordat de knoppen gaan “schuiven”. Zie ook de vraag over snoeien.
Mijn Japanse esdoorn heeft zwarte luis. Dit is de zwarte esdoorn luis en komt meestal alleen voor op de (Japanse) esdoorn. Verticillium verwelkingsziekte (zijn verwekker is: Verticillium dahliae, V. alboratrum). Deze vaatschimmel veroorzaakt een ziekte van de vaatbundels (Tracheomykose), wat tot gevolg heeft dat de bladeren en loten van delen van de kroon of de gehele kroon spontaan verwelken. Aanvankelijk zie je waterige vlekjes, die groter worden en geel verkleuren.
Na verloop van tijd vormt zich een dikke zwarte wand. In de herfst worden zeer kleine vruchtlichamen gevormd. Inktvlekkenziekte is vooral een cosmetische ziekte , de boom ondervindt er geen schade van.
In de eerste drie, vier jaar kan met gemak al een hoogte van drie meter worden gehaald en daarna groet de esdoorn alleen maar sneller.
Toch groeit de gewone esdoorn niet zo snel en krachtig als de Noorse esdoorn. De es dreigt de iep achterna te gaan, die door ziekte bijna niet meer voorkomt in de Nederlandse bossen. Voor de iepenziekte is overigens wel een vaccin dat ieder jaar massaal wordt geïnjecteerd om de ziekte in te dammen.
Maar voor de es bestaat er geen vaccin en eigenlijk is er niets aan de verspreiding van de ziekte te doen, zegt. Omdat roetschorsziekte gevaarlijk kan zijn voor mensen zijn gemeenten extra alert op tekenen van de ziekte bij bomen. Gelukkig komt het niet veel voor.
Dit zijn de eerste tekenen van de gevreesde infectieziekte waardoor jongen bomen na twee jaar volledig af kunnen sterven. Het lijkt erop dat de ziekte meer bij jonge aanplantingen voorkomt maar dit kan ook te wijten zijn aan het feit dat de kenmerken van de schimmelziekte minder snel opvallen bij oudere bomen. Ook deze zaailingen (kiemen, kiemplantjes) kunnen in de maag van een grazend paard belanden. Daarmee ontstaat het risico op atypische myopathie (AM), een levensbedreigende spierziekte bij paarden.
Preventief, of zelfs nog bij de eerste symptomen, kan ook gebruik worden gemaakt van het biologisch middel COSAVET. Het verdrogen van bladpunten bij esdoorn is geen ziekte , maar wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door te verdichte zuurstofarme gron vaak het gevolg van teveel watergeven. Deze ziekte kan je te lijf gaan met EMINENT, dit middel werkt genezend.
Waar water zit kan immers geen lucht zitten. Ook overbemesting kan dit schadebeeld opleveren. Omdat de esdoorn een snel groeiende boom is, die ook na snoeien weer snel doorgroeit, is hij ook wel geschikt voor het vormen van hagen.
Als jonge esdoorns , die in de nabijheid van esdoorns meestal wel te vinden zijn, dicht naast elkaar geplant worden, vormt zich een moeilijk doordringbare, decoratieve heg. De meest gevoelige planten zijn bol-catalpa, bol-acacia, bol- esdoorn , linde en enkele bolvormen van sierkers (Prunussoorten).
Het betreft een exemplaar van ca. Kan iemand mij te vertellen, of dit een ziekte is of een geval van afsterven. Indien dit een ziekte is, is hier nog iets aan te redden, of wordt dit rooien. De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in wat schralere weides worden gehouden en daarin niet bijgevoerd krijgen.
In de lente ontkiemen de zaden van de esdoorn en dus is er weer het risico op vergiftiging en de spierziekte Atypische Myopathie. Hoewel de ziekte niet heel vaak voorkomt, heeft het wel vaak een dodelijke afloop. Het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt het belangrijk dat patiënten goede en betrouwbare voorlichting krijgen over ziekten en aandoeningen. Het NHG heeft hiervoor de website thuisarts. Mits een aantal voorzorgen kunnen de bomen behouden blijven.
Esdoorns meteen gaan kappen is zeer drastisch. Zowel in de lente als in de herfst (tot de eerste - grondige - vorst) is het gevaarlijk om paarden te plaatsen op weides waar esdoorns , meer specifiek de gewone esdoorn en de vederesdoorn, in de omgeving staan. Is waarschijnlijk veel meer op kachelhout te vinden maar wordt zelden herkent. Hier is geen remedie tegen.
Men moet de boom rooien en zorgen voor schone grond. De schimmel die de ziekte veroorzaakt bevindt zich in de grond en zou ook een eventueel nieuw te plaatsen boom kunnen aantasten. De ziekte tast vele soorten aan maar ik weet niet of de beuk er ook last van heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.