vrijdag 20 juli 2018

Tapijtkever

De tapijtkever kan (gedeeltelijk)wollen vloerbedekking aantasten. Na de behandeling mag de behandelde ruimte twee uur niet betreden worden en daarna moet u goed ventileren Kleding en andere textiel die is aangetast kan men het beste (laten) reinigen (tenminste minuten bij 60C zal dodelijk zijn) en vervolgens herstellen. Er zijn dus genoeg verschillen tussen een tapijtkever en een bedwants.


Waar komt de verwarring dan vandaan? Wanneer je in aanraking komt met deze haartjes, kun je jeuk, irritatie of een allergische reactie in de vorm van eczeem krijgen. Vogelnesten zijn een favoriete verblijfplaats voor de tapijtkever , omdat daarin veel voedsel (dierlijke producten) te vinden zijn.

Wanneer de tapijtkever kans ziet om binnen eitjes te leggen, doet ze dat meestal op een plek met tapijt. Hoewel deze kever ook wel museumkever wordt genoem mag het duidelijk zijn dat de naam tapijtkever ook prima. Ze zijn echter niet glimmend maar bezitten daarentegen een mooie matte tekening, gevormd door een aantal zwarte en roodgele kleine schubjes waarmee ze zijn bedekt.


De larven zijn goudbruin behaard. Veel voorkomende soorten zijn de gewone tapijtkever (Anthrenus verbasci L.), de australische tapijtkever (Anthrenocerus australis Hope) en de pelskever (Attagenus pellio L.). Een tapijtkever heeft doorgaans een oranjegebruind schild en reist de hele wereld rond. De kever is ovaal van vorm en niet veel groter dan een speldenknop.


Ze leven van stof, haren en textiel, Vooral tapijt en kleding heeft het door tapijtkevers zwaar te verduren. Hoe ziet de Australische tapijtkever eruit?

De Australische tapijtkever is net zo lang en breed als de gewone tapijtkever. Het lijf is bruin en het schil is voornamelijk zwart en donkerbruin gekleurd. Wie goed kijkt, ziet ook een zigzagpatroon op het schild. Pelskevers leven voornamelijk buiten.


Tapijtkever larve herkennen. De museumkever en tapijtkever komen alleen binnen voor en de larven kunnen veel schade aanrichten. In de natuur is hun voornaamste taak om alles op te ruimen. Bent u hier via een pagina in terechtgekomen?


De dekschilden zijn met grijze, gele en bruine vlekken bedekt. Misschien tref je geen tapijtkevers, maar wel larven aan. De ontwikkeling van eitje naar tapijtkever kan 2dagen tot bijna een jaar duren, bij kamertemperatuur.


Welke schade veroorzaakt een tapijtkever ? Het is de larve van de tapijtkever die de meeste schade aanricht, de volwassen kevers zijn onschadelijk en voeden zich met nectar en stuifmeel. Of u kunt de kleding in de vrieskist bewaren onder de -graden Celsius tenminste weken lang. In Engeland worden ze daarom wolbeertjes genoemd.


Dit omdat de eitjes van de tapijtkeverlarve nogal hardnekkig zijn. Heeft u vermoedens dat het om een tapijtkever gaat, wij van Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing zijn specialist in tapijtkever bestrijding en helpen u graag. De gewone tapijtkever is bruin of zwart en gespikkeld met gele en witte schubben.

De pelskever is zwart en bedekt met witte haartjes. Ze eten dierlijke producten en soms voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Wilt u de tapijtkever bestrijden, laat dit dan altijd over aan een ongediertebestrijder.


Heeft u last van de tapijtkever en bent u op zoek naar een deskundige partij die snel en efficiƫnt deze tapijtkever bestrijden kan? Schakel ons dan in en wij komen binnen uur bij u langs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.