vrijdag 31 mei 2019

Kruiden in pot

Specialistisch advies nodig? De lekkerste groenten en kruiden haal je natuurlijk uit je eigen tuin. Maar wist je dat ze ook goed groeien in potten of manden?


Je kunt al in het voorjaar gaan zaaien. Maar je kunt er ook voor kiezen om kleine plantjes te kopen en die verder te gaan kweken.

Als je het nog langer laat groeien krijg je veel meer verse kruiden om te oogsten en de plant leeft ook langer. Zo kweek je kruiden in een pot in huis. Je kan de kruiden zelf zaaien of aankopen in kweekbakjes en dan verpotten.


Stenen potten genieten best de voorkeur. Sommige kruiden gedijen best in een mengsel van ¾ gewone potgrond en ¼ scherp zand om voor een goede drainage te zorgen, andere kunnen in gewone potgrond gezaaid of geplant worden. Het is leuk om altijd verse kruiden in huis te hebben.


Ze vullen de kamer met een heerlijk aroma en laten jouw gerechten nog beter smaken. Heel wat mensen kopen met die gedachte telkens weer hun verse kruiden in de supermarkt.

En keer op keer laten de plantjes na een paar dagen, ondanks de nodige zorgen en liefde, hun kopje hangen. Verloren hoekjes in de tuin In de tuin heb je altijd wel verloren hoekjes. Die kunnen opgefleurd worden met kruiden in potten. Al naar gelang het seizoen kunnen de kruiden gewisseld worden.


Onze teler Especia uit het Limburgse Venlo kweekt voor ons de lekkerste verse kruiden in pot. Met de eerlijke kruiden van Especia maakt u elke maaltijd echt af. Kiest u voor heerlijk zoete, kruidige basilicum of frisse, groene peterselie? Of wat dacht u van een kopje verse muntthee?


Bieslook Bieslook is familie van de ui. Kruiden die verhouten, zoals rozemarijn, tijm en lavendel, overleven een niet al te strenge winter wel, al zullen ze een plekje in de koude bak waarderen. De zachte kruiden kun je voor vers gebruik in de winter in een pot op de vensterbank zetten. Laat de plant dan wel rustig aan de hogere binnentemperatuur wennen.


Zorg dat potten met kruiden voldoende zonlicht krijgen. Als je kruiden in je keuken hebt staan, zet dan regelmatig het raam een tijdje open. Veel MM-ers zetten daarom hun kruiden in potten.


Maar net als andere planten groeien kruiden in een pot minder goed dan in je bak.

Een andere mogelijkheid is om een gat in de border door een onverhoopt weggevallen plant tijdelijk op te vullen, door er een pot of bak met kruiden neer te zetten. Onderaan ziet u een overzicht van de kruiden die wij aanbieden in een plastieken pot. Onze producten in plastieken potten staan per in een kist of per in een tray. De potten hebben steeds een diameter van 15cm.


Online bestellen en thuis ontvangen. Verse kruiden voor eigen tuin of keuken. Eenvoudig verse kruidenplanten in pot kopen. Wanneer je kruiden in potten houdt moet je extra oppassen.


Zorg ervoor dat overtollig water makkelijk uit de pot kan stromen door onderop een laag kiezels of hydrokorrels aan te brengen, en voldoende gaten onderin de pot te maken. Ik heb van de zomer diverse kruiden buiten gekweekt in potjes. Ik heb wat van mijn oregano afgestoken en binnen in een pot gezet.


Daar loopt het nu als een malle uit. Welke kruiden zijn geschikt voor een bak of pot ? Elk van de volgende kruiden past prima in een pot van minstens liter. Let op: kruiden tot zijn heel gelukkig met het mengsel potgrond-compost, dus die kun je onderling combineren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.