dinsdag 18 juni 2019

Ecologische voetafdruk test

Nederlandse Rijksoverheid. Zeker weten of er verwantschap is? Aan het eind van de test krijg je tips om je voetafdruk te verkleinen. Samen geven we de aarde door.


Veel plezier met de test ! De resultaten van deze test worden niet vastgelegd.

Doe de test en bekijk jouw voetafdruk. Wil je weten hoe groot jouw voetafdruk nu is? Doe dan de quickscan van Duurzaamheid in Actie. Geef een reactie Reactie annuleren. We noemen dit stuk aarde je Voetafdruk.


Per inwoner op aarde hebben we hectare grond beschikbaar. Dit is gelijk aan ongeveer voetbalvelden. Ecologische voetafdruk berekenen.

Het exact berekenen van de ecologische voetafdruk is vrij ingewikkeld. Het hangt natuurlijk van veel verschillende factoren af, zoals wat je eet, je levensstijl en waar je woont. Via internet kun je diverse test doen om een schatting te krijgen van jouw voetafdruk. De ecologische voetafdruk is een soort meetinstrument waarmee het ruimtebeslag van een mens op de Aarde bepaald kan worden aan de hand van iemands leefstijl.


De ruimte die iemands leefstijl inneemt wordt uitgedrukt in hectares. Hoe groot deze voetafdruk is hangt met name af van het consumptiegedrag. Met andere woorden: hoe groot is jouw voetafdruk ? Doe hier de test en weet binnen een paar minuten hoe groot ‘de jouwe’ is (en wat de gevolgen hiervan zijn). Weet jij hoe kaas van gras tot koe, van koe tot melk en van melk tot kaas uiteindelijk op je boterham belandt? Aanvullingen zijn nodig voor bijvoorbeeld handel en verontreiniging.


Welke aanpassingen je maakt, dat is iets wat je zelf beslist. Ik ga nooit iemand iets opdringen. Al vind ik wel dat iedereen iets kan doen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, hoe klein de inspanning ook… Hieronder heb ik een lijst gemaakt van dingen die wij doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Hieronder tref je een kaart aan met de voetafdruk van de provincies die mee doen.


Deze webkwestie gaat over de ecologische voetafdruk. Iedereen gebruikt producten en energie om in zijn of haar behoeften te voorzien. Voor de productie en afvalverwerking is ruimte nodig.

Deze ruimte kan omgerekend worden naar hoeveelheid land en water, in hectaren gemeten. Dit wordt de ecologische voetafdruk genoemd. Het invullen van de vragen kost ongeveer minuten. Maar ook de productie en het transport van constructiematerialen en de uiteindelijke sloop hebben natuurlijk invloed op de ecologische voetafdruk.


Het Voetafdruk Avontuur is een ontdekkingsreis door de wereld van de voetafdruk. In dit online programma ontdekken kinderen op een speelse manier wat de ecologische voetafdruk is en hoe ze die met kleine acties kunnen vergroenen. Tijdens het avontuur verzamelen de kinderen groene voetstapjes en zo wordt de voetafdruk steeds groener. Omdat voeding een belangrijk deel van je totale voetafdruk inneemt, kun je door bewuster te kiezen veel besparen. We hebben onderstaande uitdagingen voor je geselecteerd.


Daarmee kun je jouw totale voedselafdruk (qua ruimte en water) met gemak kleiner maken en ook gezond en (h)eerlijk blijven eten. Over het verschil in toegang tot energie, voedsel en water. En over onze ecologische voetafdruk en watervoetafdruk.


Kan iedereen op aarde net zo leven als wij dat doen? Of belasten we de draagkracht van de wereld in sommige gebieden nu al teveel? Alles wat jij gebruikt, moet ergens geproduceerd worden.


Hoeveel ruimte neemt dat eigenlijk in beslag op de aardbol?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.