donderdag 6 juni 2019

Mottenlarven

Bepaalde etherische oliën zijn giftig voor motten en doden de mottenlarven bij contact, hun grootste kracht is echter dat ze het reukvermogen van de motten uitschakelen. De motten vinden hun partners niet meer en vinden uw kleding of lederwaren niet meer naar voedsel ruiken zodat ze er geen eitjes op af zetten. Toch kunnen in die stoffen soms ook mottengaatjes zitten: in vuil en viezigheid op kleding zitten ook voedingsstoffen voor mottenlarven.


Berg je kleren daarom schoon op. In bedrijven bevinden mottenlarven zich vaak in opgeslagen, dan wel nieuw binnengekomen goederen.

Periodieke controle op goederen is daarom van groot belang. Let ook op de aanwezigheid van motteneitjes en mottenlarven. De witte eitjes zijn minuscuul en dus vrij lastig te zien.


De larven zijn wit en hebben een bruine kop. Er wonen twee motten, in me ouwe jas. We kennen het schattige lied van Doris allemaal en zingen vrolijk mee. Maar als je echt twee motten in je jas hebt, is daar.


Wanneer beschadigingen in stoffen zich voor doen kan er sprake zijn van een mottenprobleem.

De tekenen van de aanwezigheid van motten zijn: het tegen komen van volwassen motten, wormachtige larven ( mottenlarven ), de zijden buisjes waarin mottenlarven kleven en poppen (zijden cocons) waarin larven zich ontwikkelen. Vooral in oudere huizen zijn deze goed bereikbaar door kieren en gaten. Via deze routes kunnen ze ook makkelijk bij de buren op bezoek gaan.


Hoewel motten geen gezondheidsrisico inhouden, zijn ze niettemin onwelkom in huizen en bedrijven, omdat hun larven ernstige schade toebrengen aan kleding, stoffen, bont, leer en tapijt. Als je nog nooit motten of mottenlarven hebt gezien, zou ik persoonlijk niet onverhoopt met mottenbestrijdingsmiddelen in de weer gaan. Mocht je uiteindelijk motten of mottenlarven waarnemen, gebruik dan een spuitbus met effectieve werkzame stoffen (pyrethrinen) en een goede synergist (zoals PBO: piperonylbutoxide).


Heb je toch twee motten in je oude jas gevonden ondanks de preventiemaatregelen? Het beste is om dan de aangetaste kleding te wassen op 60°C, in de zon te hangen of vier dagen in de diepvries te leggen. Motten kunnen een ware plaag vormen.


Daarnaast is het belangrijk om de rondvliegende motten zo snel mogelijk het huis uit te verjagen om meer mottenlarven te voorkomen. Dit papier geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid ademhalingsgif af, dat kledingstukken en wollen goederen beschermt tegen motten. Ben jij helemaal klaar met al die motten in je kledingkasten en die gaatjes in jouw mooie kleding en dekens?


Want helaas gaan ze uit zichzelf nooit meer weg. Het is hét seizoen voor de motten, dus kun je maar beter je voorzorgen nemen. Deze tips helpen je om deze vervelende gasten uit je kast te houden.


Op wit papier zie je al snel afvalproducten van de mottenlarven als die aanwezig zijn, zoals tunnelvormige spinsels en korrels.

Zo kruipen ze graag in je voorraadkast waar ze granen, meel en noten opvreten. Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende. Meelmotten kunnen razendsnel eten in de voorraadkast besmetten met uitwerpselen en bederven. Alleen door een grondige aanpak kun je de insecten bestrijden. Hier vindt u handige tips om kleermotten doelgericht te herkennen, effectief te bestrijden en duurzaam tegen te gaan.


Deze eitjes zijn na tot dagen larven geworden die tot maanden in. HGX mottenballen zijn de oplossing om eenvoudig motten en mottenlarven te bestrijden. Als je een mot door je huis ziet vliegen, is de kans groot dat dit insect al eitjes op jouw textiel heeft gelegd.


Zij leven van de eiwitten in wol, leer, bont of veren. Ook vuile kleding bevat voedingsstoffen voor mottenlarven. Als mottenlarven binnenshuis leven, zijn daar over het algemeen weinig dode dieren te vinden. Maar jouw wollen trui of leren rokje bestaat ook uit dierlijke resten: wol is immers schapenhaar, en leer is de huid van een koe.


Deze stoffen bestaan uit eiwitten, waar de mottenlarven van kunnen leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.