dinsdag 31 december 2019

Vlinderstruik planten wanneer

Online, open-access, multidisciplinary journal from Nature Research. Including plant biotechnology, breeding, cell biology, development, genetics and more! Groot aanbod tuinartikelen online!


Planten zie onze aanbiedingen! Je kunt een vlinderstruik het best in het voorjaar of najaar planten (niet tijdens vorst). De vlinderstuik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond.

Zet deze struik niet op een zure gron want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Om de vlinderstruik te planten , moet u de volgende stappen volgen: Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn.


Doe het voordat de struik weer moet gaan uitlopen in het voorjaar en niet wanneer het vriest. Tweede bloei stimuleren bij vlinderstruik. Zodra er bloemen zijn uitgebloei knip je deze direct af.


Na een goeie drie weken zullen er weer nieuwe bloemknoppen aangelegd zijn. Wanneer Buddleja ( vlinderstruik ) planten. Vanaf maart tot half oktober kun je buddleja aanplanten.

Nu het voorjaar weer voor de deur staat, zal ook deze plant een snoeibeurt moeten krijgen. De vlinderstruik is een heester die in menige tuin haar enorme bloemenweelde toont. Belangrijk om weten is dat de vlinderstruik bloemen vormt op de eenjarige takken.


Let op dat er geen strenge vorst meer kan komen na het snoeien, anders kan de struik invriezen. Het koolwitje, de citroenvlinder, atalanta, maar ook vele andere vlinders en insecten zijn dol op de struik. Knip begin juni de toppen uit deze scheuten. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien.


Zodoende bevinden de meeste bloemen zich dan ook veel te hoog om er zelf ook nog van te kunnen genieten. Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Een vlinderstruik veilig verplaatsen. Vlinderstruiken laten zich meestal vrij gemakkelijk verplanten, als de wortels zo min mogelijk worden aangetast.


Verplanten kan het beste gebeuren als de plant in rust is (vanaf de herfst) of vlak voordat de nieuwe groei begint (einde winter of in het vroege voorjaar). Om verspreiding van de zaden te voorkomen, kun je het beste direct na de bloei de bloemen eruit knippen. Bovendien komt de plant zo opnieuw in bloei. Of kies voor vlinderstruiken die wel nectar leveren, maar geen zaad vormen. De Buddleja ‘Blue Chip’ is zo’n cultivar.


De grond dient goed gedraineerd te zijn wat natte voeten doet de vlinderstruik geen goed. Spit het plantgat twee spades diep om en verwerk er organische mest in en eventueel grit of zand in voor een betere afwatering.

Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven. In principe is de vlinderstruik goed winterhar wanneer wel op het juiste moment gesnoeid. Dit stimuleert de plant tot het ontwikkelen van nieuwe bloemen. Een goede voorjaarssnoei is belangrijk bij de vlinderstruik.


De plant zal opnieuw goed uitschieten wanneer de temperaturen wat hoger gaan klimmen. Van een vochtige bodem houdt hij niet. Snoei: De meeste vlinderstruiken bloeien op eenjarig hout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.