donderdag 19 december 2019

Waterlelie soorten

Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Winterharde waterlelies en tropische waterlelies Er bestaan wereldwijd honderden soorten waterlelies met duizenden gecultiveerde variëteiten. Echter, er is slechts een beperkt aantal bestendig genoeg om in ons klimaat te kunnen groeien en bloeien.


Wij moeten het dus hebben van deze winterharde soorten en gelukkig is de keus groot genoeg. De hier beschreven soorten zijn sterke, goed bloeiende soorten die, als u rekening houdt met de aangegeven diepte het prima in uw vijver zullen.

In Nederland komt alleen de witte waterlelie , de Nymphaea Alba, van nature voor. Er bestaan in totaal wel soorten waterlelies in veel verschillende kleuren en maten, waarvan velen prima gedijen in het Nederlandse klimaat. De waterlelie (Nymphaea) heeft prachtige bloemen en spreekt zeer tot de verbeelding.


Kies de maat en soort die het beste in uw vijver past. Het is dan ook een van de mooiste vijverplanten. Er zijn veel verhalen en schilderen over de waterlelie gemaakt.


Voor elke soort geldt echter, dat ze minstens zes uur zon per dag nodig hebben om veel bloemen te produceren. Soorten met donker gekleurde bloemen hebben de meeste zonuren nodig.

Daarnaast moet u bij aankoop van waterlelies letten op de lengte van de planten. Waterlelies kunnen tot wel meter lang worden. Het zijn echte zonliefhebbers, maar komen ook in de halfschaduw goed tot hun recht. Dikwijls worden er ook tropische waterlelie soorten aangeboden (blauwe). Het zijn soorten of cultivars die helemaal niet winterhard zijn in ons klimaat, en hier dan ook geen schijn van kans hebben om te overleven, laat staan mooie bloemen vormen.


Zulke soorten komen enkel in aanmerking voor vijvertjes binnen. Alle waterlelies vragen een zonnige plaats om goed te bloeien en ze openen hun bloemen alleen helemaal als de zon schijnt. Geef de waterlelies dus een plek in de vijver waar ze zo lang mogelijk door de zon beschenen zullen worden. De juiste diepte voor waterlelies is afhankelijk van het soort en staat meestal vermeld op het etiket. De alleenstaande bloemen staan alleen op cilindrische bloemstelen.


Er zijn twintig tot vijfentwintig puntige kroonbladeren en vier kelkbladeren. De zittende stempels vormen een oranjegele knop met acht tot vierentwintig stempelstralen. Maak uw saunabezoek compleet met een heerlijke massage. Alle massages van onze professionele behandelaars werken ontspannend voor zowel lichaam als geest. Er zijn soorten die op – centimeter geplaatst kunnen worden.


Dit zijn dan wel meestal de kleinere soorten. Voor de grote soorten is de minimale plantdiepte zo’n centimeter.

Wat we dus eigenlijk zeggen is dat de diepte van de vijver medebepalend is voor het soort waterlelie u gaat planten. Voor ondiepe vijvers en waterbakken tot centimeter diepte zijn de Pygmaea waterlelies zeer geschikt. De diepte van uw vijver en de plaats waar u de waterlelie wilt planten zijn dus medebepalend voor de aanschaf van deze waterplant. Deze soorten bloeien met kleinere bloemen en hebben kleiner blad zodat het water goed zichtbaar blijft.


De soorten Nymphaea pygmaea ‘Rubra’ en ‘Alba’ zijn bekende types. Vanaf de lente, laat ons zeggen mei, komen de bloemknoppen één voor één uit de diepte naar boven. De diversiteit aan bloeikleuren en bloemen is dan ook gigantisch. Voor ieder type vijver bestaat wel een geschikte waterlelie.


Het is belangrijk de juiste waterlelie voor uw vijver te kiezen. Veel soorten zijn al snel te groot voor een gemiddelde vijver. Bij Directplant kunt u waterlelies voor alle maten vijvers kopen.


Niet alle waterlelies zijn winterhard. Let hier op bij aanschaf en haal de waterlelie uit de vijver om te overwinteren. Daarnaast zijn er winterharde waterlelies te krijgen, maar ook enkele tropische waterlelie.


Deze laatste soort heeft vanzelf sprekend wat meer verzorging nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.