dinsdag 14 februari 2017

Albizia snoeien

Snoeien Je hoeft maar wenig te snoeien. Het is voldoende om in het voorjaar bevroren, dode takken weg te snoeien. Gebruik In de Chinese natuurgeneeskunde worden bladeren, bloemen en bast gebruikt bij angsttoestanden, slapeloosheid en depressiviteit.


Er zijn geen bijwerkingen bekend. Een volwassen Albizia hoeft in principe niet gesnoeid te worden.

De Albiza zal zijn natuurlijke plataan vorm gaan aannemen. Wanneer de plant te groot wordt is het altijd mogelijk om deze te snoeien. Het is aan te raden om dit in het voorjaar in maart te doen. Het is een buitengewone kuipplant waarvan vele variƫteiten bestaan. Albizzia is verwant aan de mimosa, maar klapt niet dicht bij aanraken.


In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de Perzische slaapboom, een van de mooiste, bloeiende bomen voor ons klimaat. Hoe verzorg je de Perzische slaapboom, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitij hoe moet je ze snoeien en hoe kun je de Zijdeboom vermeerderen. Over het algemeen krijgen planten en bomen ook een groeiboost van snoeien.

Let op dat je niet te veel weghaalt! Wat kost een Perzische slaapboom? In de zomer ontstaat de zeer speciale bloei met roserode bloemen.


Albizia julibrissin ‘Evi`s Purple’ was net niet winterhar maar dat kan ook aan de slechte kwaliteit van de plant liggen. U kunt de boom indien gewenst goed snoeien. De boom bloeit op het nieuwe hout.


Van de jonge planten vaker de top verwijderen, zodat zij zich beter kan vertakken. Oudere planten regelmatig in het vroege voorjaar in vorm snoeien. Albizia wordt ook ‘slaapboom’ genoemd omdat de fijne varenachtige blaadjes zich iedere avond sluiten. Als de boom gesnoeid wordt dan in April of Mei. De Perzische slaapboom heeft hele bijzondere bloemen die vooral opvallen door de ronde bundels van roze meeldraden die ver buiten de kroonbladeren uitsteken.


Deze variƫteit van de heer Wilson is in tegenstelling tot de gewone soort goed winterhard. De maximale hoogte bedraagt meter, maar de boom is ook goed te snoeien. Indee de albizia julibrissin is eentje die ons klimaat kan verdragen, mits enkele voorwaarden. Of je het mooi vind of niet, laat ik in het midden, moet iedereen voor zich uitmaken.


Als je moet snoeien in een boom, dan staat volgens mij die plant op de verkeerde plaats. Officieel snoei je de Albizia het beste in februari of maart, tijdens zijn rustperiode.

Zelf knip ik echter ook gewoon takken weg tijdens het seizoen en heb daar nog nooit problemen door gehad. In een bak zullen vooral de wortels vatbaarder zijn voor vorst dus zou ik de bak goed inpakken met een isolerend materiaal. Mooie lichtroze, roze rode bloemen in de zomermaanden, gevederde bladeren die s nachts dichtvouwen. Exotisch aandoende kleine boom, geeft gefilterd zonlicht, schaduwboom voor kleine tuin.


Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten 45. De bladvorming van deze boom begint wat later in het seizoen. Snoei alleen als de vorm of de hoogte hierom vragen. Je hoeft de boom alleen te snoeien om hem in zijn vorm te behouden. Deze boom groeit op alle ondergronden.


Het jonge hout van de kroon heeft een vrij zachte kern, en bij snoei in het najaar kan de kern vochtig worden in de herfst en winter en met vorst flink beschadigen met de dood van de kroon als gevolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.