maandag 20 februari 2017

Inzaaien gras

Inzaaien gras

Gras al vanaf €per m2. Is het gras groener bij de buren? Nooit meer maaien met Kunstgras. Shop nú eenvoudig en snel op beslist. Een gazon is aan te leggen op tal van verschillende manieren.


Inzaaien gras

Een voorbeeld is natuurlijk om het gras te zaaien, maar een andere veelgebruikte manier zijn graszoden. Het zaaien van een gazon is niet heel erg lastig, maar u moet natuurlijk wel weten wat de beste tijd voor het zaaien is en welke verschillende stappen genomen moeten. Na het inzaaien kun je het graszaad inharken, doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht blijven besproeien tot het gras duidelijk opkomt en gaat groeien.


Het ontkiemt wanneer de temperatuur boven de graden stijgt. Heb je te maken met een zachte winter? Ook dan kun je gras zien ontkiemen. Zaai bij voorkeur op een windstille dag, zodat het graszaad niet per ongeluk wegwaait.


Daarnaast moet de grond waar je gras hebt gezaaid altijd vochtig zijn. Besproei het gras regelmatig maar maak het niet drijfnat! Sproei niet vaak een beetje, want dan dringt het water niet voldoende diep door in het gras. Sproei liever wat minder vaak maar dan wel voldoende. Zelf gras zaaien kan in het voor- óf in het najaar.


Het najaar heeft de voorkeur omdat onkruid dan over het algemeen minder hard mee kan groeien. Voordat je het gras gaat zaaien is het verstandig het weerbericht in de gaten te houden, zaaien voor een aantal regenachtige dagen is het meest ideaal. Een grote zone is steeds beter te onderhouden dan een verknipt geheel doorspekt met plantbedden en borders. Probeer beschaduwde zones te vermijden en richt ze in met schaduwplanten, een tuinpad of een zone met schors.


Je kunt het hele jaar gras zaaien, maar bij voorkeur wanneer het niet koud en vochtig is. De temperatuur van de bodem moet minimaal graden zijn. In het voorjaar zijn april en mei de beste maanden om gras te zaaien. De grond is dan vochtig genoeg en de temperatuur loopt op.


Ook het najaar is een goede periode om gras te zaaien. Zoals bij vele werken is ook bij het zaaien van gras de voorbereiding van groot belang en kruipt daar dan ook de meeste tijd in. In de verschillende zaadmengsels kunnen grote verschillen zitten.


Inzaaien gras

Na maanden zijn er geen verschillen meer zichtbaar in uw gazon. Wilt u in het bezit komen van het zaadmengsel dat wij gebruiken voor het inzaaien van onze. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw? Je gazon heeft dan wat extra aandacht nodig: Probeer zoveel mogelijk lichtval te creëren, door bijvoorbeeld lage takken van bomen te verwijderen. Geef vaker water dan op andere plaatsen in het gazon.


Er zijn twee perioden in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien : het voorjaar en de nazomer. Maai het gras onder bomen minder vaak en ook minder kort. Zorg dat je een gazon zaaien gaat op een dag met weinig win zodat er zo min mogelijk graszaad in de border belandt.


Gaat u graszoden leggen of gaat u gras zaaien? Dan vindt u op deze pagina alles wat u moet weten: een compleet stappenplan met voorbereidingen en een uitleg hoe u een nieuw gazon moet inzaaien. Hoe kunt u het beste gras zaaien? Stap 4: Het gras inzaaien.


Dan is het nu eindelijk tijd voor het echte werk: het zaaien van het gras ! We snappen het best als je het moeilijk vindt om te wachten, maar het is echt belangrijk dat je de meststoffen even goed hun werk laat doen voordat je met de echte aanleg begint. Doe je dat niet, dan heb je kans op kiemverbranding. Na inzaai kan de weide twee maanden niet gebruikt worden. Het gras moet minimaal één keer gemaaid worden voor beweiding.


Voor de eerste maaibeurt moet het ca. Eventuele kale plekken kunt u bijzaaien en het land kan, indien nodig, voorzien worden van extra voedingstoffen (stikstof, kalium en fosfor). Voor het inzaaien van kale plekken heeft u waarschijnlijk minder nodig, maar dit kunt u dan eenvoudig terugrekenen. Een dun bezet gazon bijzaaien vraagt om aanzienlijk minder graszaad per m². Met kg kunt u ongeveer m² gazon bijzaaien.


Keuze 4: Zaait u uw gras zelf of laat u het doen. U kunt ervoor kiezen om zelf uw gras te zaaien. Voor een mooi gelijkmatig resultaat kunt u deze klus ook uitbesteden aan de hovenier.


Inzaaien gras

Deze zal met speciaal gereedschap uw gras inzaaien en vervolgens adviezen geven over hoe u om moet gaan met uw grasveld. In het vroege voorjaar duurt het al gauw enkele weken. Meestal gebeurt dit doordat het gras op die plekken niet meer kan groeien.


Dit komt door het feit dat de bodem op die plekken niet optimaal meer is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.