woensdag 8 februari 2017

Frambozen kweken

Wil wil er nu niet snoepen van heerlijk fruit uit eigen tuin. De framboos is bij veel mensen favoriet, ga daarom frambozen kweken in je eigen tuin! Kun je frambozen op het terras, balkon of in een kas kweken ? En, wanneer kun je beginnen met zaaien, verplanten en oogsten?


Hieronder vind je informatie over het kweken van frambozen , het snoeien van frambozenstruiken en andere tips met betrekking tot de vochtigheid van de gron ziekten en ongedierte.

Er zijn verschillende soorten frambozen. Ga voor een heerlijke snoeptuin met je eigen frambozen. Frambozen zijn echt snoepjes! Het kweken is niet moeilijk. Snoei je frambozen anders en pluk vijf maanden per jaar.


Als je gek bent van frambozen wat doe je dan? Daar hoef je niet van te dromen.

Het feit dat de framboos een zelfbestuiver is betekent dat je maar één plant nodig hebt om frambozen te kunnen telen in tegenstelling tot diverse andere fruitsoorten. Dit komt zeker door de goede smaak van de framboos vruchten. Een framboos in de volle grond ( lekker mulchen ! ) zal een gezondere plant kunnen zijn dan eentje die in pot staat, al kan het wel.


Vochthuishouding is nogal van belang voor de framboos. Dan kun je ongetwijfeld een stappenplan en handige tips gebruiken! Hoe moet je aardbeien zaaien, verzorgen en oogsten? Kun je aardbeien binnen of op het balkon kweken ? Ze worden gebruikt in verschillende zoete gerechten, maar ook om jam te maken.


Zelf frambozen kweken kan gewoon in de moestuin. De framboos , Rubus idaeus, is een plant uit de rozenfamilie en de soort behoort net als de gewone braam, Rubus fruticosus, tot het geslacht Rubus. Iedereen die van deze vruchten houdt, kan hier terecht. Vier keer per week een portie frambozen uit eigen tuin vijf maanden per jaar.


Van particulier tot kleinhandelaar. De frambozen zelf zijn beschikbaar van eind april tot eind december. Oorspronkelijk komt dit vruchtje uit Oost-Azië.

Zogenoemde jagers-verzamelaars uit de prehistorie plukten al wilde frambozen. Er worden tegenwoordig tientallen soorten frambozen gekweekt. Rubus idaeus-frambozelaar is bijzonder houtig kleinfruit dat gemakkelijk te kweken is en weinig plaats vraagt. Ook in grote potten kunnen herfstframbozen gekweekt worden. Op een onlangs gehouden zachtfruit conferentie oreren zij dat frambozen vooral lekker moeten zijn, langer houdbaar en dat de frambozen consument zicht wil hebben op de teeltwijze en het liefst bij de teler wil kijken hoe de frambozen geteeld worden.


Wij telen volgens de biologische methode maar niet meer gecontroleerd door Skal. Doorgaans kunnen frambozen in de moestuin wel 5-jaar op dezelfde plek blijven staan. De ideale periode om frambozen te planten is tussen oktober en maart. De planten hebben dan tijd om te wennen aan hun nieuwe plekje en alvast een flink aantal wortels te vormen.


Zodra het warmer begint te worden, kunnen de planten een vliegende start maken zodat je zomers de eerste frambozen van eigen kweek kunt eten! De beste fruitplanten, ideaal voor uw terras, tuin of als origineel cadeau! Bessen, bramen, frambozen , appels!


Doe de frambozen in de schone weckpot. Prak ze een beetje fijn met een vork. Voor frambozen hoef je eigenlijk niets te doen.


Heb je eenmaal een framboos geplant dan verschijnen rondom de struik vanzelf nieuwe uitlopers. Bij planten met ogen (knoppen) op hun wortels kan men wortelstekken nemen. Wortelstekken kan in de herfst en in het voorjaar toegepast worden.


De wortelstukken worden in potten gevuld met een luchtige stekgrond gestoken en vorstvrij gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.