donderdag 2 februari 2017

Hazelnootboom snoeien

Algemeen weinig of niet snoeien. Enkel gebroken takken en schurende takken verwijderen. Kan in februari of in juni gesnoeid (gesleund) worden. Knik bij volgroeide bomen lange, krachtige scheuten.


Laat korte, vertakte scheuten zitten, want hieraan zitten meestal de vrouwelijke bloemen die zich tot noten ontwikkelen. De Hazelaar of Hazelnoot is een flinke groeier. Groeit al snel uit tot een wilde struik of boom. Er zijn twee manieren om hem te.


De beste snoeitijd is eind februari of juni. Hazelaars moeten slechts ter verjonging gesnoeid worden. Dat betekent dat je (nadat de struik na jaar zijn volle wasdom bereikt heeft) één of twee zware gesteltakken wegsnoeit.


De wortelscheuten laat je doorgroeien. Ook kun je dood hout en takken die elkaar kruisen verwijderen. Heeft normaal geen stam, maar een heleboel stammetjes. Snoeien is over het algemeen niet nodig.


De hazelaar groeit prima in volle zon en half schaduw. Ik snoei ze dus van 3m terug naar 2m en hier en daar een kromme tak er tussenuit. In de breedte houd ik ze ook binnen de perken.


Wat ik vorig jaar aan hazelnoten had vond ik ruim voldoende, dus blijf ik het zo doen. Kan je een hazelnootboom makkelijk snoeien (ook de wat dikkere takken?) of maak je 'm dan stuk? Corylus avellana is goed te snoeien en kan zelfs als haag gebruikt worden. Snoei nooit alleen de buitenste takken van de hazelaar, maar verdeel de te snoeien takken gelijkmatig.


Snoei het liefst terug tot vlak boven een naar buiten gerichte knop. Door meerdere hazelnotenrassen aan te planten zal de bestuiving en vruchtzetting verbeteren. Vanaf september kunnen de nootjes verzameld worden.


Snoeien kan in februari, waarbij gebroken en kruisende takken verwijderd worden. Mijn vader heeft zonder mijn medeweten mijn mooie hazelnotenboom gesnoeid. Werkelijk een pracht van een boom, die nu aan één kant kaal is en voor de andere helft die bij de buren over hangt( waar zijn super blij mee zijn vanwege de schaduw in de zomer)een volle boom.


Een hazelnoot is een grote, grillig struik van wel twee meter hoog. Aan deze struik komen katjes en vruchten met hazelnoten. Snoeien Haal de grootste takken die geen vruchten meer dragen om de vijf jaar weg, zodat u per hazelaar tien snel groeiende en productieve takken overhoudt.


Haal de waterloten (bijna verticale takken) in het midden van de struik weg, evenals kruisende takken en zwakke takken aan de voet van de plant. Andere loofbomen snoei je in juni. Maar omdat je de vruchten van de walnotenboom wilt oogsten, moet je hiermee wachten tot de noten eraf zijn gevallen.


Ben je benieuwd hoe je een walnotenboom moet snoeien ? Dat lees je in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.