vrijdag 8 september 2017

Spar snoeien

SPAR is de winkel voor jouw dagelijks gemak, bezoek ons of bestel direct online! Bestel vandaag en ontvang je boodschappen vanavond al in huis, je vindt het bij SPAR. Whirlpools vergelijk je op Beslist.


Geniet van een heerlijk Dagje Wellness inclusief Sauna, Zwembaden en Behandelingen! Verder beperkt het snoeien zich tot het eventueel jaarlijks bijknippen van de dwergachtige groeivorm.

Sommige niet onderhouden dwergconiferen vallen makkelijk open bij het ouder worden. Door het snoeien kan een dichtere en compactere vorm behouden blijven. Zorg dat al je hagen een eerste keer gesnoeid zijn voor de langste dag (juni). In mijn tuin staat een spar die door de vorige bewoners is geplant. Hij staat echter tegen de erfgrens aan en komt steeds meer in de knel met de schutting.


Ik heb gelezen dat je een spar niet mag snoeien of toppen. Bij de meeste sparren is snoeien niet nodig. Alleen als de plant echt te groot wordt of als de plant voller moet worden, kan er gesnoeid worden.

Ik heb een spar ( traditionele kerstboom spar Picea) en die is zo breed geworden dat ik deze graag zou willen snoeien in zowel de breedte alswel de top. Welke periode van het jaar is hiervoor het meest geschikt ? Schubconiferen lopen niet meer uit op het oude hout, zorg daarom dat er altijd groene takken blijven zitten. Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Een Pinus (den), spar (fijnspar, douglas spar , zilverspar). Verschil zit hem erin dat de ene boom beter tegen zware snoei kan als de ander.


De regel met deze bomen is wel dat je absoluut niet mag toppen aangezien ze geen nieuwe top aanmaken. Kan iemand mij vertellen wanneer en hoe ik het best mijn sparren snoei. Ze zijn nu een 5-tal jaar oud en beginnen goed dik te staan. Dit pas voor het eerst omdat er bomen van de gemeente achter staan die vrij veel licht afnemen. Denk er steeds aan dat we een licht conische haag willen bekomen.


Boek nu, betaal later, gratis annuleren. Budget tot luxe, hotels en huizen. Als de haag eenmaal breed gegroeit is kun je hem niet meer smaller snoeien dan zit je in het dorre hout en dit groeit niet meer bij.


Alleen erg jonge exemplaren verdragen ook lichte schaduw zoals die in een bos tussen hoge, volwassen bomen heerst. Hun normale groeivorm is erg fraai.

Geef speciale kalkarme coniferenmest in het voorjaar. Bij aanhoudende droogte zorgen dat de grond bij de wortels niet uitdroogt. Snoei de planten liever niet.


De naalden zijn zachter dan die van de dennenboom, waarvan de juiste naam eigenlijk sparreboom is. De naalden staan rondom de twijg ingeplant en in tegenstellling tot de zilverspar komt bij de spar een deel van de bast mee als een naald wordt uitgetrokken. Een lexicon van A-Z in verband met de boom vind je op deze pagina.


Nordmann- sparren bij HORNBACH: Een plaatje van een boom! In die periode zijn bomen ontvankelijker voor het oplopen van eender welke ziekte. Een uitzondering hierop is weliswaar de snoei van fruitbomen ifv de vruchtzetting.


De nordmann- spar behoort tot de zilversparren. Deze spar staat in Dalarna (Zweden). Wetenschappers hebben de leeftijd bepaald door de koolstof in het hout van de boom te analyseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.