maandag 10 december 2018

Grijs water

De naam grijs water slaat op de kleur die dit water krijgt na verloop van tijd door de zeepresten die dit water bevat. Ook wordt de term grijs water gebruikt als overkoepelende term voor allerlei systemen om afvalwater te. Het is betrekkelijk makkelijk te zuiveren waarna het geschikt is voor hergebruik als huishoudwater. Het hergebruiken van gezuiverd afvalwater lijkt minder logisch dan het gebruik van hemelwater.


Het grijze water stinkt dan, het heeft dan de bekende “putlucht”.

De volgende stap in die richting is: zwemvijvers met hergebruik van water. Wij ontwerpen ook ecologische zwemvijvers waarbij het water uit de zwemvijver gebruikt wordt voor toiletspoeling. Grijs water gebruiken kan afgezien van nuttig en netjes ook nog leuk zijn.


Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt. Doordat dit water verontreinigd is met zeepresten, krijgt het uiteindelijke een grijs kleur. Dit water kan gebruikt worden voor bv.


Een grijs watersysteem heeft nadelen maar ook beperkte voordelen.

We willen verspilling van kostbaar water tegengaan, zorgen voor circulariteit en klimaatbestendige oplossingen. Daarbij volgen we de principes van de natuur. We zijn leverancier van intelligente systemen voor gebruik van regenwater en het hergebruik van grijs water en zwart water. Woon je op een plek waar geen riolering komt, dan ben je verplicht je water zelf te zuiveren voor je het loost als oppervlaktewater.


Dit kan via een een IBA: een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Het IBA-systeem is niet te verwarren met Hydraloop, die grijs water opvangt uit douche en wasmachine om te hergebruiken. In hotels en andere gebouwen kan de besparing dan ook flink oplopen. Wanneer u water hergebruikt en recyclet, vermindert u uw drinkwater en afvalwater kosten aanzienlijk. Hoe werkt een grijswatersysteem Een grijswatersysteem werkt relatief simpel.


Allereerst wordt het grijswater afkomstig van douche, wastafel en bad afgevoerd naar een opvangtank. In de watertank ingebouwde technieken beperken nieuwe bacteriegroei na zuivering. Het gebruik van gezuiverd grijs water om groenten te besproeien is afgeraden (risico van de aanwezigheid van ziektekiemen).


De lozing van grijs water (zeepwater), dus zonder zwart water (fecaal water ), in een bezinkput of in een ander zuiveringsmedium heeft geen enkele negatieve invloed op het leefmilieu. Enkel grijs water produceren is perfect mogelijk, dankzij het gebruik van waterloze toiletten. Als je dat doet en je bent niet in staat regelmatig het “grijze water ” af te laten lopen dan gaat de inhoud onder invloed van hoge temperaturen gisten.


Als dat gebeurd komt er gas vrij en dat geeft onprettige luchten.

Afwaswater en afgietsels zou ik direct (indien mogelijk) op de afvoerplaats van grijs (vuil) water weggooien. Wit water is het drinkwater dat uit de kraan en de douche komt en waar je je toilet mee doorspoelt. Zwart water is het vervuilde water dat je richting riool spoelt. Zo zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was perfect schoon te krijgen met vergaand gezuiverd afvalwater.


De kwaliteit van water kan sterk verschillen. Als we spreken over water dan worden er daarom verschillende benamingen gebruikt. Onze Grijs Water Units (Vacuüm interface units) worden toegepast wanneer vrij verval componenten worden aangesloten op het vacuümtoilet systeem. Daarom heeft VETUS, voortbordurend op het succes van de SANI-PROCESSOR, nu ook een Grijs Water Afvoersysteem ontwikkeld.


Zolang daar onduidelijkheid over bestaat, ontraadt Pronk nieuwe plannen met grijs water. Water is een gevoelige materie in Nederland. De consument is eraan gewend dat alle leidingwater drinkbaar is. Als er iets mis is met water , zoals onlangs met de legionella-affaire, staan de telefoons bij waterleidingmaatschappijen roodgloeiend. Uit zwart en grijs water winnen we bepaalde stoffen en energie.


Onderstaande animatie legt uit wat nieuwe sanitatie is en hoe het werkt. Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft per direct een verbod afgekondigd op de grootschalige levering van zogeheten huishoudwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.